Άλμα γήρανσης στις ηλικίες των 40 και των 60 ετών
20 Αυγούστου 2024, 12:06
Οι άνθρωποι γερνούν γρήγορα μέσα από δύο «εκρήξεις» γήρανσης κατά την μέση και μεταγενέστερη ζωή τους, υποδεικνύει νέα έρευνα, η οποία υπογραμμίζει την σημαντικότητα του μη γραμμικού χρονοδιαγράμματος της γήρανσης.
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Aging, κατέγραψε τον ρυθμό μοριακής αλλαγής για περίπου 108 ανθρώπους ηλικίας 25 με 75 ετών σε διάμεσο έτος περίπου 1.7 χρόνια.
Η έρευνα, όπως αναφέρει το Euronews, διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Stanford, και υποδεικνύει ότι τα βιολογικά και χρονολογικά ρολόγια των ανθρώπων ενδεχομένως να μην είναι συγχρονισμένα.
Τα ευρήματα κατέδειξαν ότι οι άνθρωποι γερνούν δραματικά σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές «εκρήξεις», στην ηλικία των 44 ετών και στην ηλικία των 60 ετών.
Με βάση την έρευνα, τα ευρήματα συνεπάγονται σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία, όπως τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας, Πάρκινσον και άλλων προβλημάτων που αυξάνονται με την γήρανση.
Ο διευθυντής του κέντρου Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής του πανεπιστημίου, Michael Snyder, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι με βάση τα αποτελέσματα οι άνθρωποι δεν αλλάζουν απλά με την πάροδο του χρόνου, αλλά καταγράφονται δραματικές αλλαγές.
Σύμφωνα ακόμη με την έρευνα, στα δύο ηλικιακά ορόσημα που παρατηρήθηκαν οι αλλαγές δεν μοιάζουν μεταξύ τους.
Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες γύρω στα 40, παρουσίασαν μοριακές αλλαγές σχετικά με καρδιαγγειακές παθήσεις και τον μεταβολισμό του λίπους και του αλκοόλ, υποδεικνύοντας ότι τα σώματα των ατόμων αυτών διασπούν το λίπος και το αλκοόλ λιγότερο αποτελεσματικά σε αυτή την ηλικία.
Από την άλλη, για τους συμμετέχοντες γύρω στα 60, καταγράφηκε μία ραγδαία μείωση σε σχέση με την ανοσολογική ρύθμιση, ενώ σε όσους ήταν 60 και άνω οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα νεφρών, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ίδιες αλλαγές σε άντρες και γυναίκες
Επιπρόσθετα, οι εν λόγω αλλαγές παρατηρήθηκαν τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες γύρω στα 40 έτη.
Όπως αναφέρεται, οι αναλυτές είχαν αρχικά θεωρήσει ότι οι δραστικές αλλαγές για το συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο συνδεόταν με την εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση.
Ωστόσο, με βάση τα ευρήματα, οι αλλαγές συνδέονται με παραμέτρους που αφορούν στον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, καφεϊνής, αλλά και τα επίπεδα σωματικής άσκησης.
Μ.Κ.
Tags: γήρανση