ΑΚΕΛ: Κυβερνητικοί κύκλοι πολεμούν το ΓεΣΥ
30 Μαρτίου 2022, 16:18
Η επίθεση και η αμφισβήτηση του Γενικού Συστήματος Υγείας δεν σταμάτησε ποτέ και οι κύκλοι που δεν θέλουν αυτόν τον τύπο του ΓεΣΥ, με κάθε ευκαιρία καιροφυλακτούν για να το πλήξουν, δήλωσε την Τετάρτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι κάποιοι από αυτούς τους κύκλους βρίσκονται μέσα στην ίδια την κυβέρνηση.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψή για το ΓεΣΥ, το οποίο συμπληρώνει τον Ιούνιο τρία χρόνια ζωής, ο κ Στεφάνου είπε πως η επίθεση που δέχεται το σύστημα εκφράζεται κυρίως με την εργαλειοποίηση υπαρκτών προβλημάτων, αδυναμιών και κενών και με την κινδυνολογία γύρω από την οικονομική βιωσιμότητά του, ώστε να ενταθεί η αμφισβήτηση του χαρακτήρα και της δομής του.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να πλήξουν το ΓεΣΥ, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «κάποιοι κύκλοι είναι μέσα στην ίδια την κυβέρνηση», για να σημειώσει πως αυτό δεν το λέει ο ίδιος, αλλά άνθρωποι που ήταν εντός κυβέρνησης και εργάστηκαν για το ΓεΣΥ και που οι ίδιοι έλεγαν ότι «αντιμετώπιζαν πόλεμο και υπόσκαψη εκ των έσω».
«Και επαινούσαν το ΑΚΕΛ», πρόσθεσε, «γιατί στάθηκε συνεπές και σταθερό στην προσπάθεια να εισαχθεί το ΓεΣΥ, με τον χαρακτήρα τελικά τον οποίο εμείς ζητούσαμε και τελικά υιοθέτησε η κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον κ.Στεφάνου, υπάρχουν, επίσης, και κύκλοι εκτός κυβέρνηση, αφού όπως είπε, «τα συμφέροντα στον χώρο είναι πολύ μεγάλα».
Όπως είπε, «υπάρχουν συμφέροντα, που δεν βολεύονται με την ύπαρξη του ΓεΣΥ και έχουν κάθε λόγο και συμφέρον να το υποσκάπτουν είτε για να του αλλοιώσουν τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα και μέσα από αυτό το χαρακτήρα να κάνουν τη δουλειά τους και να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή συμφέροντα τους, είτε να ανατρέψουν το σύστημα δυσφημίζοντάς το και δαιμονοποιώντας το, για να κάνουν αυτό που θα ήθελαν να κάνουν».
Πρόσθεσε πως το κόμμα του εκφράζει την πεποίθηση πως «η καλύτερη υπεράσπιση του συστήματος είναι να διορθώσεις τα προβλήματα εντός του χαρακτήρα και της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ και να δώσεις μια νέα προοπτική», συμπληρώνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεις και εκείνους τους κύκλους, που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να πλήξουν το σύστημα».
«Η προσέγγιση στηρίζεται και στην πεποίθησή μας ότι το ΓεΣΥ, με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική που έχει οικοδομηθεί, είναι μια κατάκτηση που ήδη έχει αγκαλιαστεί από την κοινωνία, είναι μια κατάκτηση που πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί παραπέρα και αυτό επιβάλλει τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος, για να επισημανθούν και να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες και ελλείψεις παρουσιάζει, οι οποίες ομολογουμένως υπάρχουν. Μ’ αυτό τον τρόπο το ΓεΣΥ θα αποκτήσει νέα δυναμική και προοπτική και αυτό είναι που θέλει και επιδιώκει το ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Στεφάνου.
Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «η διόρθωση των προβλημάτων και των ελλείψεων, θα προστατεύσει το σύστημα απ’ αυτούς που ποτέ δεν το είδαν με καλό μάτι και με διάφορους τρόπους προσπαθούν με διάφορα προσχήματα να το αλλοιώσουν, να το μεταλλάξουν και αν είναι δυνατόν να το ακυρώσουν», συμπληρώνοντας ότι «η επίθεση και η αμφισβήτηση στο ΓεΣΥ δεν σταμάτησε ποτέ» και ότι «οι κύκλοι, που δεν θέλουν αυτόν τον τύπο του ΓεΣΥ, με κάθε ευκαιρία καιροφυλακτούν για να το πλήξουν».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα πως το Υπουργείο Υγείας έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σ’ ό,τι αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη χάραξη πολιτικής για τη δημόσια υγεία, τη διασφάλιση της ποιότητας της σε συνθήκες ΓεΣΥ, για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί τα δημόσια νοσηλευτήρια έφτασαν στη σημερινή άσχημη κατάσταση, ενώ έχει μεγάλη ευθύνη για την υπόσκαψη, διάβρωση και τη συνεχή απαξίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων».
Τόνισε πως «είναι η ώρα να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια», καλώντας το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσουν σε έργα ουσιαστικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σημείωσε πως «η Κυβέρνηση έχει ευθύνες και για την ανεπάρκεια του ΟΚΥπΥ, αφού αυτή το διορίζει», για να συμπληρώσει πως «είναι επιβεβλημένο να ρυθμιστεί νομοθετικά η αλλαγή της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ.
Συνέχισε λέγοντας πως «τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν κοινωνικό ρόλο και με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν να διαδραματίσουν τον επιπρόσθετο ρόλο του μηχανισμού προαγωγής και προστασίας της δημόσιας υγείας, του μοναδικού εξειδικευμένου φορέα υπηρεσιών που, λόγω κόστους, δεν παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα».
«Γι’ αυτούς τους ρόλους και την ευθύνη, έχει υποχρέωση το κράτος μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο, να τα στηρίζει», είπε.
Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι χρειάζεται να παραταθεί η περίοδος οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημειώνοντας πως «οι κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας πρέπει να αξιολογούνται και να μορφοποιούνται, ώστε να ανταποκρίνονται στα κενά, που αφήνει ο ιδιωτικός τομέας».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «ένας αδύνατος δημόσιος τομέας, δημιουργεί τις συνθήκες και το περιβάλλον ολοένα και περισσότερο το στοιχείο της εμπορευματοποίησης να διεισδύει στον τομέα της υγείας και τελικά το κέρδος να τίθεται πάνω από την ανάγκη της παροχής ποιοτικής και καθολικής υγείας».
Σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ζητά, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της εποπτείας και την άσκηση ουσιαστικών ελέγχων για αντιμετώπιση των καταχρήσεων, την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των ασθενών για το σύστημα και την ορθή του χρήση, τη βελτίωση της πρόσβασης όλων των ασθενών γεωγραφικά σε Προσωπικούς Ιατρούς, αλλά και σε ειδικότητες, τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμα και φτηνά φάρμακα, τη διαμόρφωση συστήματος εφημερίας από τους Προσωπικούς Ιατρούς και δημιουργία δομών τοπικών ιατρείων με τοπογραφικό διαχωρισμό, που να μπορούν να εφημερεύουν, καθώς και την ένταξη στο ΓεΣΥ των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εφόσον φυσικά πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, στελέχωση, εξοπλισμό.
Σε ερώτηση αν πρέπει να παραταθεί η περίοδος οικονομικής στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΑΚΕΛ, Άθως Γεωργίου, εξέφρασε τη εκτίμηση πως πρέπει να επεκταθεί η οικονομική στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων τουλάχιστον για ακόμα δύο χρόνια, μετά από τη λήξη της πανδημίας.
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «αυτό που φάνηκε από την πανδημία σε όλες τις χώρες είναι ότι ο δημόσιος τομέας οφείλει και πρέπει να ενισχύεται, γιατί έχει να επιτελέσει κοινωνικό ρόλο».
Είπε πως ο ΟΚΥπΥ πρέπει να παρουσιάσει άμεσα ποιος είναι ο στρατηγικός του σχεδιασμός και το επιχειρησιακό πλάνο, για να προσθέσει πως πρέπει ο ίδιος να κοστολογήσει αυτό το σχεδιασμό και να ζητήσει με βάση αυτό το σχεδιασμό τι οικονομική στήριξη χρειάζεται, ώστε να επιβιώσει.
Σε σχέση με την ανεπάρκεια στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλη χώρα στην οποία οι αιμοκαθαιρόμενοι έκαναν απεργία και δεν πήγαν για αιμοκάθαρση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, λόγω των άθλιων συνθηκών, στις οποίες υποβάλλονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου.
Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο κ. Στεφάνου έκαμε λόγο για «εγκληματική αμέλεια», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με τις ζωές των πολιτών».
Το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση
Το ΓεΣΥ αποτελεί τη για πολλές δεκαετίες απαίτηση της κοινωνίας και τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση, η οποία έγινε πραγματικότητα με την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, τοποθετούμενο επί των δηλώσεων του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου για το ΓεΣΥ.
Σε σχέση με τα όσα αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΑΚΕΛ για τα τρία χρόνια ζωής του ΓεΣΥ, αναφέρει το Υπουργείο, θα συζητηθούν εκτενώς στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, που έχει προγραμματιστεί προ ημερών για την ερχόμενη βδομάδα.
Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων καταγράφονται και κατ’ επέκταση στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή του, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του Συστήματος, σημειώνει το Υπουργείο Υγείας προσθέτοντας ότι στα όσα προβλήματα αναφέρεται το ΑΚΕΛ, ενημερώνει πως ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που μεταξύ άλλων, θα συμβάλουν στον περιορισμό των καταχρήσεων εντός του Συστήματος, θα ρυθμίσουν τις απολαβές των Προσωπικών Ιατρών και θα βοηθήσουν στην ένταξη νέων καινοτόμων φαρμάκων για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι θεραπείες των ασθενών και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των δικαιούχων σε υπηρεσίες και γιατρούς.
Tags: ΓΕΣΥ