29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού
29 September 2020, 09:00
Με μήνυμα «Νίκησε τις καρδιοπάθειες με την καρδιά σου» ξεκίνησε χθες η εκστρατεία ενημέρωσης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μάλιστα, τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς όσο και η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συστήνοντας σε όλους να ασκούνται, να τρώνε υγιεινά και να διακόψουν το κάπνισμα.
Στη διάρκεια της εκστρατείας ενημέρωσης θα προβάλλονται τηλεοπτικά σποτς, ενώ άρθρα και Δελτία Τύπου θα δημοσιευτούν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. ταυτόχρονα, καρδιολόγοι - μέλη της ΚΕΚ θα ενισχύσουν τις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού με την παρουσία τους σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ, και με στοχευμένα μηνύματα στα Social Media.
Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς-29 Σεπτεμβρίου
Από το 1999, στις 29 Σεπτεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Η Ημέρα καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνουν ραγδαία αύξηση. Δυστυχώς, πλέον δεν επηρεάζουν μόνο τους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά και των αναπτυσσόμενων.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον πλανήτη. Κάθε χρόνο 17,9 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτά, αριθμός που αντιστοιχεί σε 31% όλων των θανάτων. Από αυτούς τους θανάτους, το 80% οφείλεται σε στεφανιαίες νόσους (π.χ. καρδιακή προσβολή) και σε εγκεφαλοαγγειακές νόσους (π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο) και σημειώνονται κυρίως σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.
Η καρδιά μας έχει το μέγεθος της γροθιάς μας και είναι ο ισχυρότερος μυς του σώματος. Αρχίζει να χτυπά περίπου τρεις βδομάδες μετά τη σύλληψη του εμβρύου. Μέχρι τα 70 μας χρόνια, η καρδιά μας θα χτυπήσει 2,5 δισεκατομμύρια φορές. Παρόλα αυτά, η καρδιά εύκολα μπορεί να καταστεί ευάλωτη από συνήθεις παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή και το άγχος. Περιορίζοντας αυτούς τους παράγοντες και ελέγχοντας την αρτηριακή πίεση τακτικά, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις μειώνεται.
Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι «Χρησιμοποίησε την καρδιά σου για να αντιμετωπίσεις την καρδιαγγειακή νόσο». Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές. Η πανδημία έφερε στο επίκεντρο τα ιατρικά επαγγέλματα, τα εθνικά συστήματα υγείας, καθώς και την ατομική ευθύνη – για την υγεία τη δική μας, αλλά και των ευπαθών συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίσουμε τις καρδιές μας. Λόγω της COVID-19, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα κινδυνεύουν να προσβληθούν από πιο σοβαρή μορφή του ιού και ταυτόχρονα μπορεί να φοβούνται να ζητούν συνεχή φροντίδα για την καρδιά τους.
Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων επικροτούμε τις προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών, των Κυβερνητικών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για διαφώτιση, πρόληψη και θεραπεία. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, χρησιμοποιούμε όλοι την καρδιά μας για να επηρεάσουμε τους γύρω μας:
Ως άτομα αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση για τους αγαπημένους μας.
Ως επαγγελματίες υγείας βοηθάμε τους ασθενείς να κάνουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους για την υγεία της καρδιάς τους.
Ως εργοδότες επενδύουμε στην υγεία της καρδιάς των εργαζομένων.
Ως κυβερνήσεις εφαρμόζουμε πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν σε βελτίωση της υγείας της καρδιάς του κοινωνικού συνόλου.
Όλοι μαζί, ο καθένας με το μερίδιο που του αναλογεί, έχουμε τη δύναμη να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας να ζουν περισσότερο και καλύτερα, διατηρώντας την καρδιά τους υγιή.