H σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του Σακχαρώδη Διαβήτη
14 Νοεμβρίου 2024, 10:50
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΔΡ. ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΡΑΚΟΥ
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια από τις πιο συχνές μεταβολικές διαταραχές που πλήττουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, και επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τον αντιμετωπίζουν. Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα, εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή ή τη δράση της ινσουλίνης, της ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι διαβήτη. Ο πιο συνηθισμένος τύπος διαβήτη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Αυτός ο τύπος συνδέεται άμεσα με την κακή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία και την κληρονομικότητα, ιδιαίτερα αν υπάρχει συγγενής πρώτου βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσος και εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος, όπως η μέτρηση της γλυκόζης νηστείας ή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και δοκιμασία φόρτισης με γλυκόζη. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για χρόνια, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή ή αρκετά έντονα. Ο προδιαβήτης, η κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης είναι μεταξύ 110 – 125, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη είναι υψίστης σημασίας, καθώς η έγκαιρη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιοαγγειακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και ακρωτηριασμούς. Η αντιμετώπιση του διαβήτη περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και, σε πολλές περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή ή η χρήση ινσουλίνης. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, όταν δεν ρυθμίζεται σωστά με φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να απαιτεί ενέσιμη αγωγή με ινσουλίνη για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση των ασθενειών αποτελεί βασικό στόχο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο οποίος διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις και ημερίδες. Στο πλαίσιο αυτό, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, το Κέντρο Υγείας Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας του ΟΚΥπΥ διοργανώνει την 4η Ενημερωτική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, από τις 9:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ., στους χώρους του. Η ημερίδα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής διαχείρισης του σακχαρώδους διαβήτη, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που επηρεάζονται από την ασθένεια.
Το Κέντρο Υγείας του Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας, το οποίο ανήκει στο δίκτυο των 38 Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ, λειτουργεί καθημερινά πρωί και απόγευμα. Στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά αιμοληψίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα, έλεγχος ζωτικών σημείων, χορήγηση ενδοφλέβιων και ενδομυϊκών φαρμάκων, αλλαγές τραυμάτων και εμβολιασμοί. Επιπλέον, δύο φορές την εβδομάδα λειτουργεί γραφείο συμβουλευτικής και εκπαίδευσης για τον σακχαρώδη διαβήτη. Η στελέχωση του Κέντρου περιλαμβάνει τέσσερις ιατρούς και έξι νοσηλευτές, οι οποίοι προσφέρουν ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα στους ασθενείς.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το Κέντρο Υγείας Λάρνακας πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.shso.org.cy/health-centre/kentro-ygeias-palaio-nosokomeio-larnakas/.