Wizz Air: Οδικός χάρτης για μηδενικό αποτύπωμα
23 Απριλίου 2025, 12:09

Η αεροπορική εταιρεία παρουσιάζει τον οδικό χάρτη – Πετώντας προς το Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα – με έμφαση στα Βιώσιμα Καύσιμα Αεροπορίας (SAF) ως βασικό μοχλό απανθρακοποίησης.
Το πλάνο αναδεικνύει τη βραδεία πρόοδο και απευθύνει κάλεσμα για ριζικές αλλαγές με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος της αεροπορικής βιομηχανίας
Η Wizz Air, η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη αεροπορική εταιρεία της περιοχής EMEA, παρουσίασε σήμερα τον πλήρη οδικό της χάρτη για την επίτευξη του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος «Flying Towards Net Zero».
Ο οδικός χάρτης προσφέρει μία ρεαλιστική προσέγγιση που βασίζεται στα τρία F:
Flights -πτήσεις- 30% μείωση εκπομπών μέσω νέας τεχνολογίας αεροσκαφών και ανανέωσης στόλου, Fuel -καύσιμα- 53% μείωση μέσω Βιώσιμων Καυσίμων Αεροπορίας (SAF) και Footprint -αποτύπωμα- 4% μείωση μέσω εκσυγχρονισμού της διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας.
Η εταιρεία, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας Customer First Compass, έχει επενδύσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε τεχνολογικά προηγμένα αεροσκάφη και παραγωγή SAF, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της στο Flying Towards Net Zero, ώστε η αεροπορία να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνδεσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.
Το μανιφέστο αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την αεροπορική βιομηχανία, καθώς οι προσπάθειες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 καθυστερούν, ενώ η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αεροπορίας απειλείται από την αύξηση του κόστους λόγω κανονιστικών υποχρεώσεων.
Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κίνδυνο. Συνεπώς, η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντική αναγκαιότητα, αλλά και στρατηγική ανάγκη για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας.
Ρεαλιστικός Οδικός Χάρτης για το Net Zero
Το Flying Towards Net Zero αντικατοπτρίζει τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους που έθεσε ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές έως το 2050.
Ωστόσο, αυτοί οι στόχοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογία που ακόμα δεν έχουν βιομηχανοποιηθεί. Το σχέδιο της Wizz Air αντιμετωπίζει αυτή την πραγματικότητα με πρακτικές λύσεις.
Ο οδικός χάρτης στηρίζεται σε πέντε θεμελιώδεις πυλώνες:
• 53% απανθρακοποίηση μέσω της αυξημένης χρήσης SAF
• 21% απανθρακοποίηση μέσω τεχνολογικής προόδου σε αεροσκάφη και κινητήρες
• 7% απανθρακοποίηση μέσω ανανέωσης στόλου
• 4% απανθρακοποίηση μέσω εκσυγχρονισμού της εναέριας κυκλοφορίας
• 2% απανθρακοποίηση μέσω βελτιστοποίησης λειτουργιών
Σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές, η εταιρεία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα SAF και στις νέες τεχνολογίες αεροσκαφών ως βασικούς μοχλούς απανθρακοποίησης, αποφεύγοντας μη δοκιμασμένες τεχνολογίες και λύσεις αντιστάθμισης εκπομπών.
Πτήσεις. Καύσιμα. Αποτύπωμα – Ένα Κάλεσμα για Ριζική Αλλαγή
Πτήσεις – Η Καινοτομία στην Αεροπορία Πρέπει να Επιταχυνθεί
Η Wizz Air έχει την χαμηλότερη ένταση εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο επιβάτη από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία παγκοσμίως και στοχεύει σε μείωση εκπομπών κατά 25% έως το 2030.
Διαθέτει τον νεότερο και πιο αποδοτικό στόλο στην Ευρώπη, επενδύοντας σε αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας (Airbus A321neo). Μέσω της πρωτοβουλίας Customer First Compass, η εταιρεία επενδύει στην καινοτομία, με σημαντικό ρόλο στη νέα τεχνολογία αεροσκαφών και την ανανέωση στόλου.
Ωστόσο, η επιτυχία εξαρτάται από την επιτάχυνση τεχνολογικής εξέλιξης ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να χρησιμοποιούν μείγματα SAF πάνω από τα τρέχοντα ρυθμιστικά όρια.
Καύσιμα – Τα SAF Πρέπει να Αναπτυχθούν Άμεσα
Τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας (SAF) αποτελούν το θεμέλιο του οδικού χάρτη της Wizz Air για το Net Zero και το μεγαλύτερο μοχλό ανθρακοποίησης.
Η εταιρεία επενδύει στην παραγωγή SAF και σε νέες τεχνολογικές λύσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα συμφωνίες προμήθειας. Ωστόσο, η παραγωγή SAF σήμερα είναι περιορισμένη και οι τιμές τους είναι μη ανταγωνιστικές για ένα επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλού κόστους.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για την κλιμάκωση της παραγωγής SAF, με τη δημιουργία μακροπρόθεσμων πολιτικών πλαισίων, όπως το Sustainable Transport Investment Plan, και την εισαγωγή οικονομικών κινήτρων για τη μείωση της διαφοράς κόστους μεταξύ SAF και συμβατικών καυσίμων αεροπορίας.
Αποτύπωμα – Υλοποίηση Μεταρρύθμισης Υποδομών
Οι αναποτελεσματικότητες στην εναέρια κυκλοφορία προσθέτουν εκατομμύρια τόνους περιττών εκπομπών κάθε χρόνο.
Ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα.
Ενώ οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να απανθρακοποιηθούν, οι καθυστερήσεις στις υποδομές και τα απαρχαιωμένα ρυθμιστικά συστήματα αποτελούν τροχοπέδη.
Η Wizz Air ήδη συμβάλλει χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας. Ωστόσο, και άλλοι φορείς πρέπει να αναλάβουν δράση.
Η Yvonne Moynihan, Corporate & ESG Officer της Wizz Air, δήλωσε:
«Η Wizz Air υποστηρίζει ένα φιλόδοξο όραμα για μηδενικές εκπομπές, αλλά η αλήθεια είναι πως ο σημερινός ρυθμός αλλαγών δεν επαρκεί.
Χωρίς ριζικές παρεμβάσεις, η αεροπορία θα αποτύχει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Η επίτευξη ενός οδικού χάρτη μηδενικών εκπομπών αντιμετωπίζει πολλές αβεβαιότητες.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις εκτείνονται πέρα από τα επιστημονικά ζητήματα και αγγίζουν τις πολιτικές αποφάσεις, τις επενδυτικές στρατηγικές, τη δυναμική της αγοράς και την έγκαιρη εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων.
Οι επιστημονικές εξελίξεις συναντούν επίσης εμπόδια όπως το κόστος, οι υποδομές και οι ρυθμιστικές εγκρίσεις.
Χρειαζόμαστε δράση, όχι απλώς φιλοδοξία. Γι' αυτό καλούμε κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές και τη βιομηχανία καυσίμων να αφυπνιστούν και να ξεκινήσουν άμεσα τις αλλαγές που θα κάνουν το μηδενικό αποτύπωμα πραγματικότητα.
Πτήσεις - Καύσιμα - Αποτύπωμα. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Αυτό είναι το ταξίδι μας. Έτσι πετάμε προς το μηδέν».