ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας

06 Μαρτίου 2024, 10:40

images

To Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) συμμετέχει με υπερηφάνεια στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας είναι ένα ετήσιο γεγονός που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαταραχές λόγου και ομιλίας, την προώθηση της σημασίας της λογοθεραπείας και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των λογοθεραπευτών στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με επικοινωνιακές προκλήσεις.

Το φετινό θέμα "Συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και φροντιστές" υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της ομαδικής εργασίας στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων λογοθεραπείας.

Οι διεπιστημονικές υπηρεσίες παρέχουν την ευκαιρία να ληφθούν στοιχεία από επαγγελματίες με διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τα μέλη της οικογένειας και οι φροντιστές είναι αναπόσπαστα μέλη κάθε ομάδας διαχείρισης των δυσκολιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει την επίλυση προβλημάτων και τον αμοιβαίο καθορισμό στόχων από πολλαπλές οπτικές γωνίες που σχετίζονται με τις ανάγκες ενός ατόμου. Συνεργαζόμενοι οι επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένη υποστήριξη σε άτομα με προβλήματα λόγου και ομιλίας, καθώς επίσης σίτισης και κατάποσης, οδηγώντας σε βελτιωμένα αποτελέσματα για το άτομο και καλύτερη συνολικά ποιότητα ζωής και ευημερία .

Το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ. μέσω των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης – Λογοθεραπείας  συνεργάζεται άμεσα τόσο με άλλους επαγγελματίες από συναφή επαγγέλματα καθώς και με φροντιστές ατόμων που χρήζουν λογοθεραπείας.

Τα προγράμματα που προσφέρονται υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της διεπιστημονικής ομάδας και τη συνεργασία με ειδικούς, όπως εκπαιδευτικούς, γιατρούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές. Οι φοιτητές/φοιτήτριες έρχονται σε άμεση επαφή έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με διάφορες ειδικότητες μέσω της κλινικής και πρακτικής τους άσκησης στα διάφορα πλαίσια. Το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης προσφέρει επίσης πληθώρα εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όπου για παράδειγμα πρόσφατα (24/02/2024 και 02/03/2024) ιατρικό προσωπικό εκπαιδεύτηκε σε θέματα που αφορούν στις διαταραχές επικοινωνίας και κατάποσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η συνεργασία με τους φροντιστές είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι των ποιοτικών παροχών υπηρεσιών. Για αυτό τον λόγο το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης αποσκοπεί στην συνεργασία με τους φροντιστές ατόμων που χρήζουν λογοθεραπείας. Για παράδειγμα μέσω ερευνητικών προγραμμάτων όπως το «i-TRAIN - Mobile Digital Training for Direct Care Workers dealing with Stroke Survivors» φροντιστές ατόμων που επέζησαν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση διαδικτυακά πώς να στηρίξουν αυτά τα άτομα σε διάφορα θέματα, όπως είναι η επικοινωνία.

Είναι σίγουρα αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες αλλά και φροντιστές ατόμων με διαταραχές επικοινωνίας, ακοής και κατάποσης είναι σημαντικό μέρος για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών λογοθεραπείας.

Σχετικά Άρθρα