Η Βουλή φιλοξενεί εικαστική εγκατάσταση του Frederick
25 Απριλίου 2025, 16:14

Μαρτυρίες γυναικών που βίωσαν την εισβολή του 1974 μέσα από την εικαστική ματιά της Γεωργίας Μιχαήλ, απόφοιτης του Πανεπιστημίου Frederick
Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας, παρουσιάζουν την εικαστική εγκατάσταση
«Women’s Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια Της», ένα έργο της Γεωργίας Μιχαήλ εμπνευσμένο από τις αληθινές μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που βίωσαν την τουρκική εισβολή του 1974. Το έργο συνδυάζει ηχογραφημένα αποσπάσματα από τις μαρτυρίες τους και εικονογραφημένες σκηνές από τις εμπειρίες που περιέγραψαν.
Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τα εγκαίνια θα τελέσει η Πρόεδρος της Βουλής, κα Αννίτα Δημητρίου, τη Δευτέρα 5 Μαΐου στις 11:30.
Με αφετηρία το ερώτημα «Γιατί πάντα μαθαίνουμε την ιστορία μας μέσα από τα μάτια των αντρών;», η γραφίστρια Γεωργία Μιχαήλ, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Frederick, ξεκίνησε μια αναζήτηση για την εισβολή του 1974 μέσα από την οπτική των γυναικών, στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Κώστα Μάντζαλου.
Η έρευνα αυτή αποτέλεσε την αρχή ενός ευρύτερου, σε εξέλιξη, καλλιτεχνικού έργου. Η Γεωργία Μιχαήλ μίλησε με 20 γυναίκες που βίωσαν τα γεγονότα και εικονογράφησε σκηνές από τις μαρτυρίες τους.
Η έκθεση «Women’s Gaze of War: Ο Πόλεμος με τα Μάτια Της», αποτελεί μία συμβολική έκφραση αναγνώρισης και απόδοσης τιμής στις γυναίκες του τόπου μας.
«Τα κορίτσια και οι γυναίκες αποτέλεσαν τα θεμέλια δύναμης και ανθεκτικότητας στα χρόνια που ακολούθησαν την τραγωδία του 1974», αναφέρει η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιείται η έκθεση.
«Οι μαρτυρίες τους, ωστόσο, μόνο περιστασιακά και ελλιπώς απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο, καθιστώντας τις γυναίκες τις μεγάλες απούσες της ιστορίας. Συγχαίρουμε θερμά την απόφοιτή μας, Γεωργία Μιχαήλ, καθώς μέσα από τη δουλειά της επιδιώκει να διευρύνει την οπτική μας.
Η τέχνη, με τη δύναμή της να γεννά συγκίνηση και ενσυναίσθηση, γίνεται το όχημα για να ειπωθούν ιστορίες που για καιρό έμειναν στη σκιά. Προσκαλούμε το κοινό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά στην έκθεση, με σκοπό να αναζητήσει τη γυναικεία εμπειρία στη μελέτη της ιστορίας, με στόχο την ενσωμάτωσή της στη συλλογική μνήμη».
Η εικαστική εγκατάσταση θα παραμείνει στον αίθριο χώρο της Βουλής μέχρι τις 10 Ιουλίου και το κοινό θα μπορεί να την επισκέπτεται κατά τις μέρες και ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00 (μόνο κατόπιν σχετικής διευθέτησης στο foundation@parliament.cy και στο τηλ. 22407449).
Η δράση επιχορηγείται από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.