ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

To Blue Limassol Forum ανέδειξε την ποιότητα ζωής των πολιτών ως ύψιστη προτεραιότητα

01 Ιουνίου 2023, 14:58

images

Στο Συνέδριο συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τον στόχο της Λεμεσού να καταστεί μια κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030

Η ποιότητα ζωής των πολιτών να είναι ο πρώτιστος στόχος όταν σχεδιάζουμε τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Λεμεσού, ήταν το συμπέρασμα του Blue Limassol Forum το οποίο διεξήχθη στις 26 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Frederick στη Λεμεσό με παράλληλη διαδικτυακή μετάδοση. Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Μαρίνα Χατζημανώλη.

Το Blue Limassol Forum αποτελεί ετήσιο θεσμό ως συνδιοργάνωση του Δήμου Λεμεσού και του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick και, στο πλαίσιό του, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι από όλους τους τομείς δραστηριοποίησης στις ακτές της Λεμεσού συζητούν φλέγοντα ζητήματα γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη της Λεμεσού. Το φετινό συνέδριο εστίασε στον στόχο της Λεμεσού να καταστεί μια κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030.

Κατά την ομιλία της, η Υφυπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε τη στήριξη του Υφυπουργείου της σε δράσεις όπως το Blue Limassol Forum που προωθούν την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Χατζημανώλη υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής του κοινού σ’ αυτό τον στόχο, παράλληλα με την ευημερία των επιχειρήσεων και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Χρειαζόμαστε ικανούς επαγγελματίες, με τις απαραίτητες δεξιότητες και την ανάλογη περιβαλλοντική ευαισθησία, για να στελεχώνουν στους τομείς της ναυτιλίας» επισήμανε η Υφυπουργός και ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick για τον διαχρονικά σημαίνοντα ρόλο στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στους σχετικούς τομείς.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στον στόχο μεγιστοποίησης των ωφελημάτων από την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας και στη δημιουργία του νεοσύστατου Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας. Το Κέντρο λειτουργεί σε άμεση συνεργασία και σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Frederick και το ΤΕΠΑΚ, τα δύο Πανεπιστήμια της Λεμεσού που προσφέρουν προγράμματα ναυτιλιακών σπουδών, επιδιώκοντας τη συστηματική διάχυση γνώσεων και τη μεγέθυνση του οικοσυστήματος της Γαλάζιας Οικονομίας. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Λεμεσού να επιλεγεί ως μια από τις 100 πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EU Mission on Climate Neutral and Smart Cities ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη μέχρι το 2030. «Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την πόλη της Λεμεσού. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιτύχουμε κάτι πολύ μεγάλο», ανέφερε ο Δήμαρχος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική νέων θέσεων εργασίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών που θα είναι συν-δημιουργοί σε αυτή τη νέα προοπτική της πόλης.

Στη διάρκεια του συνεδρίου υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και του Πανεπιστημίου Frederick, το οποίο υπέγραψαν η Υφυπουργός και ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Μιχάλης Κωμοδρόμος. «Η συνεργασία είναι το κλειδί προς την επίτευξη των στόχων μας», ανέφερε ο Καθ. Κωμοδρόμος, «κι αυτήν θα επιδιώξουμε μέσα από το Μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα». Το Μνημόνιο προνοεί την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας στα θέματα ναυτιλίας και ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, η Κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγήτρια Ελένη Χατζηκωνσταντίνου, αλλά και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου La Rochelle, Καθηγητής Jean-Marc Ogier. Ο Καθηγητής Ogier είναι Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του δικτύου Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, στο οποίο ανήκει το Πανεπιστήμιο Frederick και του οποίου στόχος είναι η ευφυής αειφόρος διαχείριση της αστικής παράκτιας ζώνης. Συντονιστής του Συνεδρίου και της εποικοδομητικής συζήτησης που ακολούθησε ήταν ο Captain Eugen Henning Adami, Πρόεδρος του Cyprus Foundation of the Sea (CyFoS) και μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, η Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Delft, Καθηγήτρια Carola M. Hein, αναφέρθηκε στον στόχο της ενεργειακής μετάβασης του λιμανιού του Ρότερνταμ, ενώ ο υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας, Ehud Gonen, μίλησε για τις προσπάθειες του Ισραήλ να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα. Ο Καθηγητής Θανάσης Χατζηλάκος του Ινστιτούτου Κύπρου, αναφέρθηκε στην προοπτική μιας κοινωνικής στρατηγικής της Λεμεσού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο Λέκτορας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick,  Δρ Δημήτρης Κλείτου, μίλησε για τη βελτίωση των συνθηκών παρακολούθησης των ακτών της Λεμεσού ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick Δρ Μανώλης Νικολαΐδης, παρουσίασε πρακτικές απανθρακοποίησης σε πόλεις με λιμάνια. Ακολούθησε συζήτηση με το έντονο ενδιαφέρον του κοινού και στελεχών φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ακτές της Λεμεσού. Στη συζήτηση συμμετείχε ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κόστος από τις αρνητικές συνέπειες από την άναρχη ανάπτυξη των πολυόροφων κτηρίων στη Λεμεσό πρέπει να προβληματίσει τις αρμόδιες αρχές και να αποτελέσει ένα μάθημα ότι πρέπει οι υποδομές της πόλης να αναπτύσσονται πάντα βάσει μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε, επιπλέον, η παρέμβαση του Prabhat Kumar Jha, Αντιπροέδρου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ναυτιλιακής εταιρείας MSC Shipmanagement Ltd Cyprus. Ο κ. Prabhat Kumar Jha αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που υιοθέτησε η εταιρεία του κατά την προσέγγιση των πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού, όπως το κλείσιμο της βαλβίδας λυμάτων 15 ναυτικά μίλια πριν, σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη. «Υιοθετήσαμε αυτό τον κανόνα γιατί θεωρούμε πως έχουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης».

Οι εργασίες του 3oυ Blue Limassol Forum ολοκληρώθηκαν με τον Δήμο Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το Blue Limassol Forum 2024.

Το Blue Limassol Forum έχει καταστεί θεσμός ως το κατεξοχήν Διεπιστημονικό Συνέδριο που εστιάζει στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της ακτογραμμής της Λεμεσού και συγκεντρώνει ετήσια το ενδιαφέρον στελεχών των δημόσιων φορέων, οργανισμών και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ναυτιλίας της Λεμεσού και καταξιωμένων εμπειρογνωμόνων και ερευνητών σε θέματα βιωσιμότητας των θαλάσσιων και παράκτιων ζωνών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Το Συνέδριο στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα ναυτιλιακά και περιβαλλοντικά θέματα που αντιμετωπίζουν πόλεις όπως η Λεμεσός. Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται έρευνα κοινής γνώμης, τα αποτελέσματα της οποίας θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της στρατηγικής της Λεμεσού ως μίας από τις 100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή EU Mission Cities, με στόχο να καταστούν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Για να συμμετέχετε στην έρευνα, ακολουθήστε αυτό τον σύνδεσμο.


Σχετικά Άρθρα