ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΤΕΠΑΚ: Συμμετείχε σε συνέδριο για τη χρήση της τεχνολογίας στον τομέα της νοσηλευτικής επιστήμης

26 Ιουνίου 2024, 14:50

images

Το 9ο  Διεθνές Συνέδριο ETNA (European Transcultural Nursing Association) πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως 16 Ιουνίου 2024, με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα Διεθνή Συνέδρια του ΕΤΝΑ, ως θεσμός, συμβάλλουν σημαντικά στην απόκτηση τεκμηριωμένης νέας γνώσης, διευρύνουν τους επιστημονικούς ορίζοντες στη διαπολιτισμική νοσηλευτική, βελτιώνουν τη φροντίδα υγείας υιοθετώντας πρωτοποριακές πρακτικές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ώριμης, κριτικής και επιστημονικής σκέψης.

Έχοντας ως θέμα «Embracing the Changes in Transcultural NursingFrom Basics to Cyborgs», και εστιάζοντας στην τεχνολογική επανάσταση, το 9ο   Διεθνές Συνέδριο του ΕΤΝΑ αποσκοπούσε στην ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων, απόψεων και εμπειριών για την ομαλή μετάβαση και χρήση της τεχνολογίας, στον τομέα της διαπολιτισμικής, αλλά και ευρύτερα της νοσηλευτικής επιστήμης.

Στο συνέδριο, συμμετείχαν 70 επαγγελματίες υγείας από 19 χώρες. Στο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν 60 Ελεύθερες Ανακοινώσεις και 8 Αναρτημένες Ανακοινώσεις (posters), όπου παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνών που διεξάχθηκαν στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, όπως και νέα δεδομένα για τη Νοσηλευτική επιστήμη με βάση τη Διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα. Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές προτάσεις με θέματα όπως Διαπολιτισμική Υγεία, Εκπαίδευση και Πρακτική, Σύνδεση της Νοσηλευτικής με την τεχνολογία, Προσωπικές Εμπειρίες και Καινοτομίες, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ηθική, Ρατσισμός και Ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τέσσερις διακεκριμένοι κύριοι ομιλητές συνεπήραν το κοινό με την τεχνογνωσία και τα καινοτόμα θέματα που παρουσίασαν. Ο καθηγητής Δρ Ανδρέας Χαραλάμπους παρουσίασε μια διαφωτιστική διάλεξη με θέμα το «Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία: Το Διαπολιτισμικό Παράδειγμα ως Φάρος Καθοδήγησης». Η Dr Amira Halperin αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις στη διαπολιτισμική νοσηλευτική με την κεντρική της ομιλία να έχει θέμα  «Νέες χρήσεις της πολιτισμικά επαρκούς επικοινωνίας των προσφύγων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης». Ο Dr Antonio Sgorbissa παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα «Ρομπότ και ευφυή συστήματα για τους πολίτες και το περιβάλλον», αποκαλύπτοντας τις μελλοντικές δυνατότητες της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλοντα παροχής φροντίδας υγείας. Τέλος, από την μακρινή Οσάκα της Ιαπωνίας, η Δρ. Tomiko Toda παρουσίασε μια διορατική διάλεξη με θέμα «Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τη νοσηλευτική εκπαίδευση και φροντίδα για έναν κόσμο που γερνάει; Μαθήματα από μια χώρα με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό."

Σε ένα ενδιαφέρον πάνελ, συζητήθηκε το θέμα «Το μέλλον της διαπολιτισμικής νοσηλευτικής σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής επανάστασης». Αυτή η επίκαιρη συζήτηση είχε απήχηση στο τρέχον παγκόσμιο ψηφιοποιημένο τοπίο στον τομέα της υγείας, ενθαρρύνοντας έντονες συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ είχε μια δυναμική παρουσία, με την συμμετοχή της Δρ Έλενας Ρούσου, ως αντιπρόεδρος του συνδέσμου ΕΤΝΑ με μια παρουσίαση και ένα αναρτημένο θέμα, τον Καθηγητή Αντρέα Χαραλάμπους, ως ένα από τους κύριους ομιλητές, και τους Δρ Θεολογία Τσίτση και Δρ Σωκράτη Σωκράτους με αναρτημένα θέματα.

Το 9ο  Διεθνές Συνέδριο ETNA είχε τεράστια επιτυχία, δίνοντας την ευκαιρία στου συμμετέχοντες να μοιραστούν γνώσεις, να εξερευνήσουν τις αναδυόμενες τάσεις που παρέχει η τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της υγείας και της διαπολιτισμικής νοσηλευτικής. Επιπρόσθετα, παρείχε τις ιδανικές ευκαιρίες για διακρατικές συνεργασίες και τόνισε την άμεση ανάγκη για καινοτόμες προσεγγίσεις, ως προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο συνεχώς εξελισσόμενο πλαίσιο του τομέα της υγείας.

Το 10ο Διεθνές Συνέδριο του ΕΤΝΑ, θα γίνει στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, στις 22-25 Ιουνίου, 2025.

Σχετικά Άρθρα