ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΤΕΠΑΚ: Στηρίζει την εκδήλωση για την Παγκ. Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση Ηλικιωμένων

15 Ιουνίου 2022, 14:53

images

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων (WEAAD), ο Τομέας Κοινοτικής Νοσηλευτικής του ΠΑΣΥΝΜ διοργανώνει σήμερα πορεία κατά μήκος του Μόλου Λεμεσού στις 19:00. Την εκδήλωση στηρίζει το Tμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση Ηλικιωμένων (WEAAD) καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2006 από το Διεθνές Δίκτυο για την Πρόληψη της Κακοποίησης Ηλικιωμένων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα Ηνωμένα Έθνη.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων είναι να δοθεί μια ευκαιρία στις κοινότητες, παγκοσμίως, να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα, να προβληματιστούν και μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης να κατανοήσουν την κατάσταση των ηλικιωμένων που υφίστανται κακοποίηση, καθώς και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές διαδικασίες που τους επηρεάζουν. 

Επιπλέον, η WEAAD υποστηρίζει το Διεθνές Σχέδιο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζει τη σημασία της κακοποίησης ηλικιωμένων ως ζήτημα δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το WEAAD παροτρύνει τα άτομα, τους οργανισμούς και τις κοινότητες να προωθήσουν δράσεις για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση, την παραμέληση και την εκμετάλλευση των ηλικιωμένων.

Ένα σημαντικό μέρος των ατόμων Τρίτης Ηλικίας φαίνεται να είναι θύματα κακοποίησης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στα 10 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν δεχτεί κακοποίηση, ενώ 90% των περιπτώσεων της κακοποίησης ασκούνται από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καλούνται να φορέσουν κάτι σε μωβ χρώμα (φανέλα, κορδέλα, σάλι) το οποίο είναι το χρώμα που συμβολίζει τη μεγαλοπρέπεια, την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό, λέξεις που πρέπει να περιγράφουν τους ηλικιωμένους μας.

Σημείο συνάντησης: Πλατεία Παλιού Λιμανιού Λεμεσού ώρα 19:00

Διαδρομή: Κατά μήκος του Μόλου (Παραθαλάσσιο Πάρκο της Επίχωσης) με ανατολική κατεύθυνση και τερματισμός στο «Θεατράκι Ηρώων Χρίστος και Μίλτος Χριστοφόρου» στο τέρμα του Μόλου.

Μην ξεχάσετε όταν ανεβάσετε φωτογραφίες στα social media από την εκδήλωση να χρησιμοποιήσετε το #purplewednesday

Τηλ. Επικοινωνίας: 99071441, 99546024

Σχετικά Άρθρα