ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΤΕΠΑΚ και ΟΚΥπΥ ενώνουν δυνάμεις στον τομέα της υγείας

04 Οκτωβρίου 2024, 10:28

images

Την από κοινού δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Υγείας στον Β’ Πόλο Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024, μεταξύ του ΤΕΠΑΚ και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Το εν λόγω Κέντρο θα ανεγερθεί στον χώρο όπου στεγάζεται το παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτική πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

Παράλληλα, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ να αποκτήσουν πρακτική εκπαίδευση σ΄ ένα σύγχρονο ιατρικό περιβάλλον,  συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της ακαδημαϊκής έρευνας και καινοτομίας στον νευραλγικής σημασίας τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η πλήρης ανάπτυξη των χώρων του παλαιού Νοσοκομείου περιλαμβάνει, επίσης, τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τη Σχολή Επιστημών Υγείας, πανεπιστημιακών κλινικών, χώρων διδασκαλίας, φοιτητικών εστιών και άλλων αναγκαίων υποδομών για την υποστήριξη του διδακτικού και ερευνητικού έργου της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος της ανάπτυξης θα αφορά στην ανέγερση φοιτητικών εστιών, οι οποίες θα προσφερθούν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες με επιδοτούμενο ενοίκιο, αντιμετωπίζοντας μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της φοιτητικής στέγασης στο κέντρο της Λεμεσού που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για το ΤΕΠΑΚ.

Όραμα αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός κόμβου εκπαίδευσης και συνεργασίας, ενός οικοσυστήματος  χωρίς οχληρές χρήσεις για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, και τους πολίτες της Λεμεσού, προς τους οποίους θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το Μνημόνιο προβλέπει, επίσης, την από κοινού συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Για την υλοποίηση των προνοιών του Μνημονίου, θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εκτέλεση των προβλεπόμενων δράσεων.

Η διάρκεια του μνημονίου είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης.

Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, και εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής, κ. Κύπρος Σταυρίδης.

Σχετικά Άρθρα