Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα «Νεανική Παραβατικότητα και Πρόληψη Ουσιοεξάρτησης»
05 Μαρτίου 2024, 13:15
Τονίστηκε η ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ φορέων για αντιμετώπιση του φαινομένου
Η Αστυνομία Κύπρου-ΥΚΑΝ, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης διοργάνωσαν Ημερίδα με τίτλο: «Νεανική Παραβατικότητα και Πρόληψη Ουσιοεξάρτησης».
Στην Ημερίδα συμμετείχαν προσκεκλημένοι ομιλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο ενώ παρουσιάστηκαν επίσης υφιστάμενα προγράμματα πρόληψης και πολιτικές που υλοποιούνται στη βάση Εθνικών προγραμμάτων από κοινωνικούς λειτουργούς. Παράλληλα υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπό τον συντονισμό του Προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Ως συμπέρασμα της Ημερίδας επισημάνθηκε η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των φορέων, που έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία των παιδιών, μέσα στους κοινωνικούς θεσμούς που ζουν, ως αναγκαία στις μέρες μας. Επίσης η Ημερίδα αποτέλεσε πηγή αναστοχασμού, ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών για ένα κοινό σκοπό, δηλαδή την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παραβατικότητας, τόσον στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης των σύνθετων κοινωνικών καταστάσεων που βιώνουμε σήμερα.
Η Ημερίδα, τελούσε υπό την Αιγίδα της Έντιμης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνάς Μιχαηλίδου, και πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2024, μεταξύ των ωρών 09:00-16:30, στο Αμφιθέατρο Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και επαγγελματίες στην πρόληψη της ουσιοεξάρτησης και της νεανικής παραβατικόητας.
Σχετικά με το θέμα της Ημερίδας
Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα των ανηλίκων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα, όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες. Πολλοί νέοι αρχίζουν να εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά στην εφηβεία, καθώς βρίσκονται στο σχολικό περιβάλλον, ενώ εμφανίζονται νέες μορφές παραβατικότητας ως απόρροια διαφόρων κοινωνικών παραγόντων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η εμπεριστατωμένη παρουσίαση του φαινομένου, καθώς και η ανάλυση των αιτιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εκδήλωση από τους εφήβους αποκλίνουσας συμπεριφοράς, αλλά και ο εντοπισμός καλών πρακτικών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έγκαιρη αντιμετώπισή του. Αναγκαία κρίνεται η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, των γονέων, των κοινωνικών υπηρεσιών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων αλλά και η συμβολή των επαγγελματιών υγείας και πρόνοιας. Εν κατακλείδι, διατυπώθηκαν προτάσεις για καλύτερες υπηρεσίες φροντίδας προς τους εφήβους υψηλού κινδύνου, στοχεύοντας στην ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.