Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου
04 Ιουνίου 2021, 14:01
ΠΑΣΥΚΑΦ: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ιστορικό καρκίνου
Σήμερα, πρώτη Κυριακή του Ιούνη, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η «Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου». Ως «επιζών» σύμφωνα με τον Fitzhugh Mullan, MD, θεωρείται ο κάθε άνθρωπος που ζει και έχει ιστορικό καρκίνου, από τη στιγμή της διάγνωσης ως το υπόλοιπο της ζωής του. Ο καρκίνος δεν είναι ούτε «επάρατος» ούτε «ανίατος». Αυτή τη στιγμή, οι «επιζώντες» καρκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο ανέρχονται σε εκατομμύρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο καρκίνος δε σημαίνει καταδίκη.
Αυτή την μέρα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ εστιάζει την προσοχή του στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που παρουσιάζονται μετά την επιβίωση από τον καρκίνο προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για τα άτομα που ζουν με ιστορικό καρκίνου αλλά και να συμβάλει στη θέσπιση φιλικής νομοθεσίας όπως είναι η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ‘Δικαίωμα στη Λήθη’ (The Right to be Forgotten) με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Η οικονομική τοξικότητα και η άρνηση πρόσβασης τους σε υποθήκες, δάνεια ή ασφάλειες ζωής είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και από τα πιο παραμελημένα. Καθώς οι τραπεζίτες και οι ασφαλιστές δεν μπορούν εύκολα να εκτιμήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καρκίνο και την πιθανή υποτροπή τους, τείνουν να ακολουθούν μια προληπτική προσέγγιση, λόγω του ιατρικού ιστορικού του ατόμου με εμπειρία καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι ενώ βρίσκονται σε μακροχρόνια ύφεση, εντούτοις βιώνουν άδικη μεταχείριση στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αντιμετωπίζουν δε συχνά απαγορευτικά υψηλά ασφάλιστρα, παρόλο που έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ίασή τους.
‘Το Δικαίωμα στη Λήθη’ είναι μια νομική διάταξη που προωθεί την ισότητα και εξετάζει τη δίκαιη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με ιστορικό καρκίνου σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, μέσω ενός Κώδικα Συμπεριφοράς και ενός προβληματισμού για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων.
Σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, όπου εφαρμόζεται ‘το δικαίωμα της λήθης’ έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος αφού το περιθώριο για τους ασφαλιστές και τις τράπεζες κατά την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας ή του ασφαλιστικού κινδύνου έχει περιοριστεί.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου και θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία στη ζωή τους περιλαμβάνουν:
• Κίνδυνο υποτροπής
• Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου πρωτοπαθούς καρκίνου
• Μειωμένη ποιότητα ζωής
• Παρενέργειες θεραπείας (καρδιοτοξικότητα, γνωστικές προκλήσεις)
• Συναισθηματική δυσφορία (κατάθλιψη, άγχος / αβεβαιότητα, αλλοιωμένη εικόνα σώματος, ενοχή
επιζώντος)
• Φυσικά προβλήματα
• Απώλεια γονιμότητας και / ή μειωμένη αναπαραγωγική υγεία
• Δυσκολία διατήρησης ή εύρεσης εργασίας
• Οικονομική επιβάρυνση (οικονομική τοξικότητα)
• Άρνηση ασφάλισης υγείας και / ή ζωής
• Εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη (υψηλό κόστος ασφάλισης και εκτός κόστους για την υγειονομική
περίθαλψη, έλλειψη συντονισμού της υγειονομικής περίθαλψης και περιορισμένη πρόσβαση σε ειδική
περίθαλψη)
Στο κάθε ταξίδι καρκίνου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς και στους οικείους τους από τη στιγμή της διάγνωσης μέχρι την ανάρρωση, προσφέροντας τους εξειδικευμένες υπηρεσίες και προγράμματα. Στους τομείς της Διάγνωσης και της Θεραπείας παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως: Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη, Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική και Ανακουφιστική Υποστηρικτική Φροντίδα, 24ωρη Κατ’ Οίκον Ανακουφιστική Υποστηρικτική Φροντίδα, Φυσικοθεραπεία, Αντιμετώπιση Λεμφοιδήματος, Μεταφορά Ασθενών, Κέντρα Επικοινωνίας και Δραστηριοποίησης Ασθενών.
Στον τομέα της Ανάρρωσης και Επιβίωσης, ο ΠΑΣΥΚΑΦ συμβάλλει με υπηρεσίες μεταθεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα καθώς και στήριξη σε εξειδικευμένες ομάδες ασθενών, όπως η ομάδα Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης, Γαστρεντερικών Καρκίνων ‘Αλθέα’, η ομάδα ατόμων με εμπειρία καρκίνου με λαρυγγεκτομή και η ομάδα ατόμων με εμπειρία καρκίνου του θυρεοειδούς.
Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΚΑΦ προωθεί και ενισχύει τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών με ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) και συμβάλλει στα Ευρωπαϊκά δρώμενα και στην πολιτική για τα θέματα καρκίνου.
Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων Καρκίνου είναι να «αποτελέσει γιορτή για όλους όσοι επέζησαν, ευκαιρία σύνδεσης μεταξύ τους αλλά και αναγνώρισης εκείνων που τους έχουν υποστηρίξει. Να αποτελέσει επίσης πηγή έμπνευσης και δύναμης για όσους διαγνώστηκαν πρόσφατα με την ασθένεια, να δώσει στήριγμα και κουράγιο στις οικογένειες τους, να ενημερώσει και να αφυπνίσει την κοινωνία».