Ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία έναντι αυξημένου κινδύνου επιπλοκών εγκυμοσύνης
03 Φεβρουαρίου 2023, 14:20
Ο Κύπριος καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άρης Παπαγεωργίου, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία της έρευνας για το COVID στην εγκυμοσύνη, δείχνοντας ότι ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία από τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης λόγω της παραλλαγής ‘Ομικρον του COVID-19.
Το Ινστιτούτο Μητρικής και Περιγεννητικής Υγείας της Οξφόρδης (Oxford Maternal and Perinatal Health Institute, OMPHI) του οποίου ηγείται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσίευσε σήμερα, στο Lancet, τα αποτελέσματα της "2022 INTERCOVID Study" που διεξήχθη σε 41 νοσοκομεία σε 18 χώρες.
Για να αξιολογήσουν την επίδραση της παραλλαγής ‘Ομικρον του COVID-19 στις μητρικές και νεογνικές εκβάσεις, οι ερευνητές μελέτησαν 1545 έγκυες γυναίκες που διαγνώστηκαν με την παραλλαγή, και 3073 μη διαγνωσμένες έγκυες γυναίκες. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου 2021 και της 30ής Ιουνίου 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας η παραλλαγή ‘Ομικρον ήταν παραλλαγή ανησυχίας. Αξιολογήθηκε επίσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της παραλλαγής.
Η παραλλαγή ‘Ομικρον κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με αυξημένους κινδύνους μητρικής νοσηρότητας, σοβαρών επιπλοκών της εγκυμοσύνης και εισαγωγής στο νοσοκομείο, ιδίως μεταξύ συμπτωματικών και ανεμβολίαστων γυναικών. Ειδικότερα, ο κίνδυνος προεκλαμψίας ήταν αυξημένος μεταξύ των γυναικών με σοβαρά συμπτώματα. Οι παχύσαρκες/υπέρβαρες γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο μητρικής νοσηρότητας και σοβαρών επιπλοκών.
Οι εμβολιασμένες γυναίκες ήταν καλά προστατευμένες έναντι σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών COVID-19 και είχαν πολύ χαμηλό κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών του COVID-19 απαιτεί τον πλήρη εμβολιασμό των γυναικών, κατά προτίμηση και με αναμνηστική δόση.
Στη μελέτη, τα εμβόλια mRNA ήταν πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων και επιπλοκών του COVID-19, αν και τα εμβόλια ιικών φορέων με αναμνηστική δόση παρείχαν επίσης επαρκή προστασία - για τουλάχιστον 10 μήνες μετά την τελευταία δόση τόσο για τα εμβόλια mRNA όσο και για τα εμβόλια ιικών φορέων με αναμνηστική δόση.
"Παρέχουμε αξιόπιστες, τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο της παραλλαγής COVID-19 Omicron κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για σοβαρές επιπλοκές της μητέρας μεταξύ συμπτωματικών και μη εμβολιασμένων γυναικών. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σοβαρά συμπτώματα της νόσου εμφανίστηκαν στο 4% έως 7% των μη εμβολιασμένων γυναικών που διαγνώστηκαν με την παραλλαγή COVID-19 Omicron κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μελέτη υποδεικνύει σαφώς την ανάγκη πλήρους κύκλου εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά προτίμηση με αναμνηστική δόση, ώστε να παρέχεται προστασία για τουλάχιστον 10 μήνες μετά την τελευταία δόση. Οι προγεννητικές υπηρεσίες παγκοσμίως θα πρέπει να επιδιώξουν να συμπεριλάβουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στη συνήθη περίθαλψη των εγκύων γυναικών".
"Παρόλο που η παραλλαγή Omicron μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβής από τις προηγούμενες παραλλαγές στον γενικό πληθυσμό, το μεγάλο ποσοστό των μη εμβολιασμένων εγκύων γυναικών παγκοσμίως εξακολουθεί να διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Καθώς είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές,
απαιτείται καθολικός πλήρης εμβολιασμός. Δυστυχώς, η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των εγκύων γυναικών εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες".
"Η παρούσα μελέτη αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του πώς η καλά συντονισμένη, πολυεθνική, συνεργατική έρευνα μπορεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να παράσχει ισχυρά στοιχεία για τη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των βρεφών παγκοσμίως. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης και των προηγούμενων μελετών μας INTERCOVID έχουν συμβάλει σε αλλαγές στην κλινική πρακτική και στην πολιτική δημόσιας υγείας που συνιστούν εμβολιασμό για όλες τις έγκυες γυναίκες. Ελπίζουμε ότι το έργο μας θα συμβάλει στην άρση της σημαντικής παραπληροφόρησης που κυκλοφορεί σχετικά με την πανδημία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων”.
Present publication:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)02467-9/fulltext
Previous publications of the INTERCOVID project
Our original findings relating to the first wave of the pandemic were published in April 2021: 'Maternal and Neonatal Morbidity and Mortality Among Pregnant Women With and Without COVID-19 Infection: The INTERCOVID Multinational Cohort Study', can be read in JAMA Pediatrics.
Subsequent research based on the 2020 cohort were published in:
June 2021, 'Preeclampsia and COVID-19: results from the INTERCOVID prospective longitudinal study', can be read in the American Journal of Obstetrics and Gynecology.
April 2022, 'Effect of prenatal exposure to maternal COVID-19 and perinatal care on neonatal outcome: results from the INTERCOVID Multinational Cohort Study', can be read in the American Journal of Obstetrics and Gynecology.
July 2022, 'Diabetes mellitus, maternal adiposity, and insulin dependent gestational diabetes are associated with COVID-19 in pregnancy: the INTERCOVID study', can be read in the American Journal of Obstetrics and Gynecology