Μετατρέποντας το ποδόσφαιρο σε χώρο αποδοχής και ένταξης
28 Ιουνίου 2023, 13:19
Το UEFA Foundation for Children διοργάνωσε, την Παρασκευή 23 Ιουνίου στην έδρα της UEFA στη Νιόν, ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας. Σε αυτό συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου παρουσιάζοντας τις εμπειρίες και απόψεις τους σχετικά με τη δύναμη του αθλήματος να λειτουργήσει ως φορέας αλλαγής και μέσο για την προώθηση της ένταξης, του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Το συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα της τριετούς πορείας του έργου TACKLE, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+. Ένα έργο που έχει ως βασική επιδίωξη την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων για την προώθηση του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ένταξης στο μη επαγγελματικό ποδόσφαιρο (ακαδημίες και το ερασιτεχνικό επίπεδο) Προς αυτή την κατεύθυνση, το έργο, εστιάζει τη δράση του στην ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των προπονητών και του προσωπικού των ποδοσφαιρικών ακαδημιών και ερασιτεχνικών σωματείων για να είναι σε θέση να συμβάλουν στη διαμόρφωση των ομάδων τους σε χώρους αποδοχής.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο θρύλος του ποδοσφαίρου Κλάρενς Ζέεντορφ, ο οποίος, κατά την παρέμβαση του, τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας και προώθησης των σωστών μηνυμάτων για την αποδοχή και την ένταξη μέσα και πέρα από το ποδόσφαιρο. Τόνισε επίσης ότι «αν θέλουμε να φέρουμε την αλλαγή, πρέπει να αποτελέσουμε κομμάτι της συμμετέχοντας ενεργά υψώνοντας τη φωνή μας αλλά και να συνομιλήσουμε με όλα τα μέλη της ποδοσφαιρικής κοινότητας γιατί πολλές φορές οι πιο σημαντικές λύσεις θα έρθουν ακριβώς από τη βάση... Πρέπει να επίσης να αρχίσουμε να ενεργούμε. Ξέρουμε ότι στην προσπάθεια μας να βρούμε λύσεις θα κάνουμε και λάθη. Αλλά μέσα από τη δράση θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση διασφαλίζοντας ότι όλοι νιώθουν αποδεκτοί και σεβαστοί αλλά και ότι βοηθάμε τους νέους ποδοσφαιριστές να διαμορφώσουν σωστό χαρακτήρα.»
Το βίντεο της ομιλίας του Ζέεντορφ: https://www.youtube.com/watch?v=cYGzWAsi_s0
Τόνισε επίσης τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι προπονητές στο ποδόσφαιρο και την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μεταδώσουν στους νέους παίκτες τις αξίες του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι το καλύτερο εργαλείο για να καθοδηγήσουμε τους νέους και να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν τον χαρακτήρα τους, οπότε αν τα κάνουμε όλα αυτά σωστά, θα αντιμετωπίσουμε έμμεσα το ζήτημα. Έτσι, αντί να μιλάμε τόσο πολύ για ρατσισμό, είναι καλύτερο να μιλάμε για το πώς να είμαστε πιο ανθρώπινοι, τι είναι φιλία, τι είναι ομαδική εργασία - αυτό είναι κάτι που έμαθα από όταν ήμουν νεότερος.»
Τον Ζέεντορφ ακολούθησε στο βήμα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του CARDET, Δρ Χαράλαμπος Βρασίδας, παρουσιάζοντας το σκεπτικό και τους στόχους που έθεσε το έργο TACKLE στην προσπάθειά του να ενισχύσει τους προπονητές ποδοσφαίρου ώστε να γίνουν ενεργοί παράγοντες στην προώθηση της ένταξης στο ποδόσφαιρο. Σημείωσε ότι το έργο, που υλοποιείται σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, ανταποκρίθηκε στις αυξανόμενες εκκλήσεις για δράση για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού περιστατικών διακρίσεων στο ποδόσφαιρο βάσης. Επιπλέον, εξήγησε την εστίασή του στους προπονητές, σημειώνοντας ότι «η οικοδόμηση ικανοτήτων των προπονητών, των μάνατζερ ποδοσφαίρου, των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας που εργάζονται με τη νεολαία και σε συλλόγους νεολαίας είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι νέοι και οι παίκτες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και τείνουν να μιμούνται τη συμπεριφορά και την προσέγγισή τους». Παρουσίασε επίσης τους πόρους και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το έργο, τα οποία διατίθενται δωρεάν, για να βοηθήσουν τους προπονητές και τους διευθυντές των ποδοσφαιρικών συλλόγων βάσης να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στον τομέα. Τα εν λόγω εργαλεία είναι διαθέσιμα εδώ: https://tackleproject.eu/el/
Η ομιλία του Δρ. Χαράλαμπου Βρασίδα: https://www.youtube.com/watch?v=Kdr5x8NfFB0
Εν συνεχεία, το συνέδριο περιελάμβανε παρουσιάσεις από τον Olivier Doglia, ανώτερο στέλεχος της UEFA για το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, και τον Emilio Hernandez, προπονητή ενός τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου νέων – την FC Prangins. Στην παρουσίασή του, ο κ. Doglia τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι προπονητές στην ανάπτυξη των παικτών και κυρίως στην προώθηση και μετάδοση των αξιών του ποδοσφαίρου στους νέους παίκτες καθώς και για την εμπέδωση της αποδοχής. Από την πλευρά του ο κ. Hernandez, παρουσίασε τις εμπειρίες του και τις προσεγγίσεις που προωθούνται στο σύλλογο του για τη προσφορά ενός ανοιχτού περιβάλλοντος αποδοχής και σεβασμού που ενθαρρύνει και διασφαλίζει τη συμμετοχή των νέων παιδιών στο ποδόσφαιρο. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι ομιλητές δέχθηκαν ερωτήσεις και αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του έργου TACKLE που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+. Υπό το συντονισμό του CARDET, το έργο υλοποιήθηκε από μια κοινοπραξία 7 οργανισμών από 6 ευρωπαϊκές χώρες - KMOP (Ελλάδα), Spectrum Research Centre (Ιρλανδία), το δίκτυο FARE (Ολλανδία), το Πανεπιστήμιο του Pitesti (Ρουμανία), το Ινστιτούτο Ανάπτυξης (Κύπρος) και το UEFA Foundation for Children προωθώντας μια επιστημονική και ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των διακρίσεων στο μη επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, ενέπλεξε επαγγελματίες και ομάδες ποδοσφαίρου σε όλη την ήπειρο για την ανάπτυξη πόρων και εργαλείων για την ενδυνάμωση των προπονητών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ώστε να διασφαλίσουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος αποδοχής για όλους.
Το TACKLE υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις. Αριθμός έργου: 622561-EPP-1-2020-1-CY-SPO-SCP