ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καινοτόμος μέθοδος για τη διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων στην Ευρώπη

22 Δεκεμβρίου 2021, 10:31

images

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (ΚΕΤ-UNIC) διοργάνωσε μια καινοτόμο και πρωτοποριακή εκδήλωση με θέμα τα «Φαρμακευτικά Απόβλητα σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη». Η εκδήλωση εστίασε στην προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία» που θέλει τους πολίτες της ΕΕ να έχουν ένα ισχυρότερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και έναν πιο ενεργό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Η διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας για τη δημιουργία μίας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ ως το 2050, τέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης. Το θέμα της εκδήλωσης, «Φαρμακευτικά Απόβλητα σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη», βασίστηκε σε μια ιδέα φοιτητών της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Άγγελου Οδυσεάκη, Χρυσοβαλάντως Γαβριήλ και Αγγελικής Μαύρα – οι οποίοι ήταν νικητές του διαγωνισμού «Pitch for the Future of the EU».

Η εκδήλωση σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από τη Διευθύντρια του ΚΕΤ-UNIC κα Γεωργία Χριστοδούλου και βασίστηκε στη συμμετοχική μέθοδο του «World Café» όπου οι συμμετέχοντες (φοιτητές, εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών φορέων) χωρίστηκαν σε ομάδες ώστε να απαντηθούν τρία ερωτήματα που τέθηκαν σε σχέση με το θέμα. Με αυτή την μέθοδο δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να εκφράσουν τις απόψεις τους, με απώτερο σκοπό την καταγραφή αυτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (που αποτελεί τον κεντρικό κόμβο) της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Υποστηρικτές της εκδήλωσης  ήταν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο του Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Κωνσταντίνου Ν. Φελλά και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν και καταγράφηκαν ιδέες και απόψεις σχετικά με τα φαρμακευτικά απόβλητα που προκύπτουν από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για σοβαρή πτυχή που σχετίζεται άμεσα με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη φαρμακευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις πρόνοιες σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ψήφιση.

«Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης εστιάζει σε σειρά από διαλόγους και συζητήσεις, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε πολίτες από όλη την Ευρώπη να μοιραστούν τις ιδέες τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος», επισήμανε η Διευθύντρια Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. κ. Μίνα Χαραλάμπους.

Με τη σειρά του, ο Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,  που ξεκίνησε την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά με στόχο τη συμβολή στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζουν οι φοιτητές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και Υπεύθυνος Πολιτικών Αναφορών και Ανάλυσης Πολιτικής, κ. Νίκος Ίσαρης, αναφέρθηκε στο θέμα της πρόσβασης των πολιτών της Ευρώπης στα φάρμακα, ανέλυσε τα όσα ισχύουν στο πλαίσιο της πράσινης πολιτικής, μίλησε για το περιβαλλοντικό ρίσκο, τις νομοθετικές δράσεις για τις χημικές ουσίες, και τα κατάλοιπα των φαρμάκων σε νερά και σε έδαφος. Επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η συνεπής χρήση των φαρμάκων, ενώ παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους ενθαρρύνονται οι φαρμακοβιομηχανίες να σέβονται το περιβάλλον. «Είναι υπαρκτός ο περιβαλλοντικός κίνδυνος από φάρμακα που κυκλοφορούν», πρόσθεσε, καταλήγοντας πως είναι σημαντικό να καλυφθούν τα κενά των γνώσεων πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η Λειτουργός Περιβάλλοντος στον Τομέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Αθηνα Παπαναστασίου, μίλησε για την πολιτική του Κράτους για τη διαχείριση των αποβλήτων. Αναφέρθηκε κυρίως στο σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Βουλή, το οποίο, όπως είπε, είναι προσαρμοσμένο στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Επισήμανε την ευθύνη των Δήμων και των Κοινοτήτων για τα φαρμακευτικά απόβλητα, ενώ τόνισε πως η Κύπρος είναι από ένα από τα ελάχιστα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχει νομοθετική ρύθμιση γι’ αυτά.

Μετά το πέρας του «World Café» όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε συζήτηση μαζί με ένα εξειδικευμένο πάνελ με εκπροσώπους από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην οποία ανέλυσαν τα αποτελέσματα του «World Café».

Στο πλαίσιο της συζήτησης εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα και εισηγήσεις σχετικά με τη διαχείριση των φαρμακευτικών αποβλήτων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Με το κλείσιμο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τα θετικά τους σχόλια τόσο για τον τύπο της εκδήλωσης όσο και τις δραστηριότητες που έγιναν κατά την διάρκεια.

Σχετικά Άρθρα