Η ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και οι νέες Τεχνολογίες στη μετα-Κορονοϊού εποχή
15 Απριλίου 2022, 16:39
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022, διαδικτυακή εκδήλωση «Η ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και οι νέες Τεχνολογίες στη μετα-Κορονοϊού-COVID19 εποχή», με διοργανωτές το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και η Έδρα του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «GLAMers: Ενδυνάμωση φορέων πολιτισμού μέσω της συμμετοχής των νέων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού», του οποίου συντονιστής είναι το ΤΕΠΑΚ και συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Erasmus+ και την Εθνική Υπηρεσία, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Zoom και συγκέντρωσε πέραν των 150 συμμετεχόντων από Ελλάδα και Κύπρο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Δρα. Κυριάκου Ευσταθίου, κατόχου της Έδρας Era Chair στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος παρουσίασε το Έργο «The GLAMers» και παραδείγματα Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στη συνέχεια η κα. Ελένη Νομικού, Γενική Διευθύντρια του Μουσείο Ηρακλειδών παρουσίασε το πρόγραμμα Μουσειακής τηλε-εκπαίδευσης του Μουσείο Ηρακλειδών. Ακολούθησε η παρουσίαση του Δρ. Χρήστου Νικόλαου Αναγνωστόπουλου, Διευθυντή του εργαστηρίου Intelligent Systems, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος παρουσίασε τη «3Δ Ψηφιοποίηση και Οπτικοποίηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Η περίπτωση της Πράξης DIGIARC», Έργο που συμμετέχει και το ΤΕΠΑΚ.
Στη συνέχεια οι Δρ. Αδάμ Δουλγεράκης και Δρ. Στέλιος Χ. Α. Θωμόπουλος από το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων, Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» παρουσίασαν, ο κ. Δουλγεράκης, την «ΕΣΤΙΑ: Πολυχρηστική πλατφόρμα ψηφιοποίησης και μοντελοποίησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας από περιστατικά φωτιάς» ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» & ΑΘΗΝΑ και ο κ. Θωμόπουλος το «iGuide Knossos-Faistos, COSMOS, ΑΦΗΓΗΣΗ και Το Ταξίδι της Αριάδνης: Πλατφόρμες και εφαρμογές χρήσης ψηφιακού πολιτισμικού περιεχομένου» ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".
Τέλος, ο κ. Δημήτριος Καραδήμας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας NOESIS TECHNOLOGIES I.K.E, ο οποίος ανέπτυξε το Πρόγραμμα INCEPTION, Ιστορικό Αρχείο Μουσείο της Ύδρας (ΙΑΜΥ).
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε εποικοδομητική συζήτησή με συντονιστή τον Δρ. Μαρίνο Ιωαννίδη, Διευθυντή της Έδρας της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ακολουθήστε μας στο social: #TheGLAMers
Επισκεφθείτε τη σελίδα του Έργου για περισσότερες πληροφορίες: https://glamers.eu/