ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η περιβαλλοντική δημοσιογραφία στο προσκήνιο

03 Ιουλίου 2023, 15:27

images

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας τις εργασίες του το 11ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που διεξάγεται φέτος στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς, στα Κατύδατα Λευκωσίας. Το Θερινό Σχολείο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Καλωσόρισμα στις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς και μια σύντομη αναφορά στις πλούσιες δράσεις που αναπτύσσει σε θέματα περιβάλλοντος έκανε η Διευθύντρια του Κέντρου, Δρ. Φρόσω Χατζηλουκά.

Κατά την έναρξη των εργασιών, χαιρετισμό απηύθυναν η Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγιώτου και ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Αιμίλιος Περδικάρης. Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα στον τρόπο που κοινωνούνται τα φλέγοντα ζητήματα του περιβάλλοντος και την ανάγκη διαρκούς εκπαίδευσης και κατάρτισής τους. «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι κρίσιμος για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, την αναγνώριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου σχετικά με τις λύσεις που απαιτούνται» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Περδικάρης επισήμανε τη σημασία που δίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέροντας πως «πριν από τη δράση υπάρχει πρόληψη και πριν την πρόληψη υπάρχει ενημέρωση για το περιβάλλον, αυτό καλούμαστε να κάνουμε».

Στο ιστορικό του Θερινού Σχολείου που ξεκίνησε στα Χανιά το 2011 και φέτος γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο αναφέρθηκε ο ιδρυτής του, καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης, ενώ εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία έκανε η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Ιωάννα Κωσταρέλλα.

«Το στοίχημα δεν είναι να σώσουμε τον πλανήτη γιατί ο πλανήτης υπήρχε από πριν και θα συνεχίσει να υπάρχει» είπε στην εισήγησή του ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος.

Στα θέματα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας αναφέρθηκε το εκτελεστικό μέλος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μηχανολόγος μηχανικός, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευσης του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Γιούλη Παπαστόλου.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με επισκέψεις στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, στο Μουσείο- Πάρκο Αρωματοποιίας στη Φλάσου και στο σημείο «Θέα» του Προφήτη Ηλία στην Ευρύχου.

Σχετικά Άρθρα