Frederick Research Center: Ανάπτυξη υποδομής τεχνολογίας αιχμής για πρόβλεψη ανάπτυξης φυτών
20 Νοεμβρίου 2023, 12:06
Στην ανάπτυξη λογισμικού και τεχνολογικών εργαλείων για την αποτελεσματική αξιολόγηση των φυτών, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην κυπριακή γεωργία, προχωρεί το Frederick Research Center (FRC). Τα εργαλεία θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Phenotypos και την υλοποίησή τους έχουν αναλάβει δύο ερευνητικές ομάδες του FRC, το Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) με συντονιστή τον Δρα Ανδρέα Κωνσταντινίδη, και το Computational Intelligence Research Lab (COIN), με επικεφαλής τον Δρα Χάρη Παπαδόπουλο. Το έργο Phenotypos, το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο πρόσκλησης για Στρατηγικές Ερευνητικές Υποδομές.
Στόχος του Phenotypos είναι η δημιουργία υποδομής τεχνολογίας αιχμής και αριστείας στην Κύπρο για τη φαινοτύπηση φυτών, δηλαδή την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών τους και τον υπολογισμό της απόδοσής τους κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Frederick Research Center, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η εταιρεία Ατλαντίς – Περιβάλλον και Καινοτομία, η εταιρεία Alion και το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας CY.R.I.C.
«Για την υλοποίηση του έργου Phenotypos, το COIN θα είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των τεχνικών μηχανικής μάθησης και υπολογιστικής όρασης. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές που θα αναπτυχθούν, θα εξάγουν κατάλληλα χαρακτηριστικά από τις εικόνες των φυτών, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο δεδομένων αισθητήρων υψηλής ροής για την πρόβλεψη της ανάπτυξης των φυτών κάτω από ακραίες συνθήκες, παρέχοντας εγγυήσεις για την ακρίβεια των προβλέψεων αυτών», σημειώνει ο Δρ Χάρης Παπαδόπουλος, επικεφαλής ερευνητής του COIN και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick.
«Στο MDL θα αναπτύξουμε το κύριο λογισμικό της υποδομής το οποίο θα συνδέει τα διάφορα συστήματα, θα συλλέγει, αποθηκεύει και διαχειρίζεται τον μεγάλο όγκο δεδομένων που θα προέρχονται από αισθητήρες και ένα αυτόνομο όχημα εδάφους, θα προσφέρει οπτικοποίηση και ανάλυση δεδομένων, στατιστικές αναλύσεις, προηγμένα εργαλεία επεξεργασίας και σήμανσης δεδομένων εικόνας και θα φιλοξενεί τις τεχνικές μηχανικής μάθησης», εξηγεί ο Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης, επικεφαλής ερευνητής του MDL και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick.
Η δημιουργία μιας στρατηγικής υποδομής φαινοτύπησης φυτών στην Κύπρο θα επιτρέψει την αποτελεσματική αξιολόγηση ποικιλιών/γονοτύπων καλλιεργούμενων ειδών, προσαρμοσμένων στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον, θα υποβοηθήσει το έργο της γενετικής βελτίωσης και επιλογής βέλτιστων ποικιλιών/γονοτύπων, θα επιταχύνει το έργο της έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς της φυτικής και περιβαλλοντικής επιστήμης και θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη ευφυούς γεωργικής τεχνολογίας.
Το έργο Phenotypos συγχρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερικής Ανάπτυξης της ΕΕ.