ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερευνητικό πρόγραμμα ReInHerit του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

14 Απριλίου 2022, 13:29

images

2η συνάντηση του Horizon 2020 ReInHerit - 28 & 29 Μαρτίου 2022

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, ως ο κύριος συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος  Horizon 2020 Redefining the Future of Culture Heritagethrough a disruptive model of sustainability (ReInHerit), πραγματοποίησε με επιτυχία στις 28 και 29 Μαρτίου την πρώτη διά ζώσης συνάντηση από την έναρξη του προγράμματος.

Την συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΠΙΤΚ, καλωσόρισε η συντονίστρια του προγράμματος, Δρ. Ιωάννα Χατζηκωστή η οποία στον χαιρετισμό της δήλωσε περήφανη για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των εταίρων. Ακολούθως έγιναν παρουσιάσεις από τους εταίρους που αφορούσαν στην πορεία και την εξέλιξη του προγράμματος.

Το πρόγραμμα ReInHerit φιλοδοξεί να αναδομήσει το υφιστάμενο καθεστώς επικοινωνίας, συνεργασίας και καινοτομίας ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός και εκτός Ευρώπης, υιοθετώντας ψηφιακές πρακτικές συνεργασίας ως βασική πτυχή για την διαχείριση μουσείων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού Ψηφιακού Κόμβου. Ο πρώτος χρόνος ζωής του προγράμματος αφορούσε κυρίως στη συλλογή δεδομένων μέσω ποσοτικής (Questionnaires) και ποιοτικής (Focus Groups) έρευνας. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια αυτή τα μέλη της κοινοπραξίας έχουν συλλέξει ένα μεγάλο όγκο δεδομένων (3000 περίπου ερωτηματολόγια από όλες τις χώρες της Ευρώπης) και περισσότεροι από 80 επαγγελματίες του χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς και τεχνολογίας παρευρέθηκαν στα Focus Groups. Μέσω αυτής της έρευνας, εντοπίστηκαν οι βασικές ανάγκες των επαγγελματιών του χώρου αλλά και του κοινού ως προς την πολιτιστική διαχείριση διαμέσου ψηφιακών εργαλείων και τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του Ψηφιακού κόμβου.

Συνοπτική περιγραφή του προγράμματος

Το πρόγραμμα ReInHerit προτείνει ένα ιδιαιτέρως πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου διαχείρισης της κληρονομιάς, που θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός δυναμικού δικτύου. Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται από επαγγελματίες του κλάδου της πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπειρογνώμονες σε θέματα τεχνικής διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ερευνητές, κρατικά μουσεία, περιφερειακά και τοπικά μουσεία, και εκπροσώπους χώρων με σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς (European Label).

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, θα κοινοποιούνται εργαλεία και πόροι που σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον τουρισμό, την αναστήλωση, τη συντήρηση, τη δημιουργία γνώσης, τη χρήση/επαναχρησιμοποίηση περιεχομένου, την παράνομη διακίνηση αγαθών,  τα οποία είναι απαραίτητα για την αειφόρο διαχείριση του πολιτισμού. Το ReInHerit προτείνει να «ξανακληρονομήσουμε» τον πολιτισμό μας αλλιώς, με τρόπους βιώσιμους, αειφόρους, παραγωγικούς, συμμετοχικούς.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ζωής 36 μηνών, με ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου 2021 και με συμμετοχή πέραν των 100 ερευνητών. Συντονίστρια είναι η Διευθύντρια του ΠΙΤΚ, Δρ Ιωάννα Χατζηκωστή, εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Την ομάδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος συμπληρώνουν οι: Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Δρ Πωλίνα Νικολάου και Δρ Μόνικα Ασημένου και ο Δημήτρης Μπούρπουλας.

Στο Πρόγραμμα RelnHerit συμμετέχουν ως εταίροι οι ακόλουθοι φορείς: το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Blue Shield από την Ελλάδα , το University of Florence - MICC, Florence, Italy και το Consorzio Materahub Industrie Culturali e Creative από την Ιταλία, το ASOCIACIÓN ARTE SOSTENIBLE από την Ισπανία, το University of Graz (Austrian Centre for Digital Humanities) και το STadtmuseum GrazGmbH από την Αυστρία, το European Cultural Tourism Network από το Βέλγιο, το Arcada University of Applied Sciences από την Φινλανδία και το University of Nicosia (School of Law) και το Research Centre of Interactive Media Smart Systems and Emerging Technologies (CYENS) από την Κύπρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ReInHerit μπορείτε να βρείτε στο:     https://cordis.europa.eu/project/id/101004545 και στο www.reinherit.eu

Σχετικά Άρθρα