Επ. Περιβάλλοντος: Kαθήκον μας να επαναφέρουμε τις φυσικές ισορροπίες
20 Δεκεμβρίου 2022, 16:13
Τα οικονομικά του περιβάλλοντος, η πράσινη μετάβαση, οι προτάσεις και οι λύσεις μέσα από βέλτιστες πρακτικές και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι τα θέματα που αναλύθηκαν εκτενώς στο συνέδριο του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο της Cyta.
«Καθίσταται πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, επιστήμη, λειτουργία, δράση και αντίδραση η οποία δεν περιλαμβάνει την περιβαλλοντική διάσταση. Για πολλά χρόνια εσφαλμένα θεωρούσαμε το περιβάλλον ως ένα άλλο άξονα, κάθετο και συγκρουσιακό με όλα τα άλλα: Το περιβάλλον απέναντι από την ανάπτυξη, το περιβάλλον σε κόντρα με την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον υπήρξε, ο φτωχός συγγενής προϋπολογισμών και σχεδίων δράσης. Όχι όμως πια. Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη στοχοθέτησε μέσω των σχεδιασμών της την ενεργοποίηση και αξιοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να παρέχει το Κράτος για να υλοποιήσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και μέσω συγκεκριμένων και πολύ καλά σχεδιασμένων έργων, διορθώνει στρεβλώσεις δεκαετιών τόσο στις υποδομές όσο και στην νομοθεσία», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Κλέλια Βασιλείου κατά την προσφώνηση του συνεδρίου. «Η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για επαναπρογραμματισμό των δράσεων και των έργων προς την πράσινη μετάβαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον παρέχεται μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), των Ταμείων Συνοχής, του Ταμείου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, αναμένεται να διατεθεί ποσό πέραν του €1 δις σε έργα που συνεισφέρουν στους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.»
Όπως σημείωσε η κα. Βασιλείου πλέον δίνεται τεράστια έμφαση και στην εκπαίδευση ως και ο καθολικός συνεργατικός στόχος τόσο των ΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μέσω της εκπαίδευσης επιδιώκεται να φτάσει το μήνυμα και στον τελευταίο πολίτη για την προσαρμογή που οφείλει στον τρόπο ζωής και δραστηριότητας του συμβάλλοντας έτσι στον κοινό μας στόχο – την διασφάλιση του μέλλοντος όχι του πλανήτη αλλά της ανθρωπότητας. Καλούμαστε λοιπόν να προσαρμόσουμε τα εκπαιδευτικά μας εργαλεία κατά τρόπο που οι οδηγίες να είναι κατανοητές και εφαρμόσιμες σε κάθε άνθρωπο και κάθε ομάδα ενδιαφέροντος».
Τεράστια ευκαιρία για την Κύπρο είναι η πράσινη μετάβαση, παρά τις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες, υποστήριξε. Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα ότι, για να γίνει αυτό πρέπει να βάλουμε τα προσωπικά και άλλα συμφέροντά μας κατά μέρος.
«Η πράσινη μετάβαση αφορά μια ενιαία στρατηγική, η οποία ενσωματώνει τη ψηφιακή μετάβαση και περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Κύπρος - το Αύριο». Τα κονδύλια υπάρχουν, στο χέρι μας είναι να υλοποιήσουμε τις αναβαθμίσεις στο χρονοδιάγραμμα που προνοείται στο σχέδιο «Κύπρος - το Αύριο».
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, τον χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε ο Ανδρέας Γρηγορίου, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, επεσήμανε ότι, η δεκαετία που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη και η πιο καθοριστική για την προστασία του περιβάλλοντος και προϋποθέτει την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. «Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εφαρμόζει συγκροτημένες πολιτικές και μέτρα, αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τους μηχανισμούς, τα εργαλεία και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εντατικοποίηση της δράσης για προστασία του περιβάλλοντος και επίσπευση της μετάβασης της Κύπρου προς την κλιματική ουδετερότητα».
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, υπέδειξε ότι, η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη, αλλά και την καθημερινότητα όλων μας. «Η ΟΕΒ αναγνωρίζει ότι, η επιτυχής υλοποίηση των κλιματικών και ενεργειακών στόχων που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Κύπρου προϋποθέτει την υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης και τον πολυεπίπεδο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων», υποστήριξε.
Ο Μιχάλης Ιωαννίδης, Πρόεδρος του ΔΣ της CYTA, ανακοίνωσε ότι, για το 2023 η CYTA θα εκτελέσει έργα 30 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να επιτευχθεί το «net zero» τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή να εξουδετερωθεί πλήρως το αποτύπωμα άνθρακα της CYTA. Από φέτος, είπε ο κ. Ιωαννίδης, τα έργα της CYTA αξιολογούνται και για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. «Πρωτοπορήσαμε προχωρώντας στο έργο «Ολιστική Διαχείριση Βιωσιμότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα του έργου αναμένονται το 2023. «Η ενεργειακή μετάβαση δε θα είναι βιώσιμη αν δεν συνοδεύεται από ταυτόχρονη ψηφιακή μετάβαση», υπέδειξε.
Η Πρόεδρος του CSR Cyprus, Έλλη Ιωαννίδου σημείωσε ότι, «το όραμά μας είναι η ενημέρωση και η καθοδήγηση των κυπριακών επιχειρήσεων και η ενίσχυση των αλλαγών που απαιτούνται για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης». Ακόμη, κάλεσε τις επιχειρήσεις να λειτουργούν προληπτικά και υπεύθυνα και να παραμένουν σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά στην έγκαιρη ενημέρωση για επερχόμενες μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται. Σημείωσε ότι, είναι «δύσκολος στόχος» η πράσινη μετάβαση και η κοινωνικά υπεύθυνη και βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου.
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι, το νομοθετικό πακέτο Fit for 55 «θα βάλει τα δύο πόδια μας σε ένα παπούτσι» και υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις μας. Ο ευκολότερος τρόπος για επίτευξη του στόχου της απορρόφησης των αερίων του θερμοκηπίου είναι η δενδροφύτευση, υπέδειξε ο κ. Θεοπέμπτου, προσθέτοντας ότι, στην Κύπρο δεν μπορούμε να φυτέψουμε τον αριθμό των δέντρων που έχουμε δεσμευτεί ότι θα φυτέψουμε. «Το θέμα είναι πού θα βρούμε αυτά τα δέντρα και πού θα τα φυτέψουμε», επεσήμανε.
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, τον χαιρετισμό του οποίου ανέγνωσε ο συνεργάτης του, Μάριος Παπαηλία, τόνισε ότι, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο χάρτης πορείας μας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της οικονομίας των κρατών μελών. «Αυτό θα το καταφέρουμε μόνο όταν θα μετατρέψουμε τις περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, αν επιτύχουμε μια δίκαιη μετάβαση για όλους χωρίς αποκλεισμούς», υπέδειξε. Καταληκτικά, ανέφερε ότι «η ΕΕ μάς δίνει την ευκαιρία να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για μια πράσινη και αειφόρο Κύπρο. Μαζί θα την αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναλύθηκαν σημαντικά θέματα από ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος και αναφέρθηκαν τόσο οι προκλήσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία της φύσης, τη νέα γενική διεύθυνση περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική επισκόπηση αλλά και τις ανάγκες προσαρμογής των επιχειρήσεων σε ζητήματα αειφορίας και προσαρμογής στις ανάγκες του νομοθετικού πακέτου «Fit for 55». Έγινε σαφές ότι, κάθε στρατηγική που αναλαμβάνεται θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη δική της ψηφιακή εφαρμογή καταγραφής αποβλήτων και των τρόπων με τους οποίους γίνεται η αποκωδικοποίηση.
Δεν μπορούμε να έχουμε πράσινη μετάβαση χωρίς την κωδικοποίηση που προσφέρουν οι ψηφιακές εφαρμογές, δήλωσε καταληκτικά η Επίτροπος Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι, θα πρέπει να αντιληφθούμε με ταπεινότητα πόσο μικροί είμαστε απέναντι στις δυνάμεις της φύσης και να αξιοποιήσουμε την όποια δυνατότητα μας παρέχει η συνεργασία με τα τεχνολογικά εργαλεία. «Θα πρέπει τόσο οι γνώσεις μας όσο και οι προϋπολογισμοί μας να εναρμονιστούν με τις φυσικές λειτουργίες και να υλοποιήσουμε τους 17 Βιώσιμους Στόχους Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μέσα από λύσεις βασισμένες στη φύση. Είναι απόλυτη ανάγκη να θυμηθούμε για ποιο λόγο μιλούμε για το περιβάλλον χωρίς την ανάγκη να το υποκαταστήσουμε. Την ίδια ώρα θα πρέπει να μιλούμε για τις ψηφιακές τεχνολογίες οι οποίες θα πρέπει να μας εξυπηρετούν χωρίς να μας υποκαθιστούν. Ο Άνθρωπος ανήκει στη φύση, χωρίς τη φύση δεν μπορεί και οπωσδήποτε δεν μπορούμε να λειτουργούμε με υποκατάστατα. Είναι καθήκον μας να επαναφέρουμε τις φυσικές ισορροπίες. Η Πράσινη Μετάβαση όντως κοστίζει αλλά, το κόστος της αδράνειας, το κόστος της μη μετάβασης θα μας στοιχίζει πολύ περισσότερο».
Τέλος, η κ. Βασιλείου εξέφρασε ειλικρινής ευχαριστίες τόσο στην ΟΕΒ και τον CSR για την συνεργασία αλλά και στην CYTA ιδιαίτερα για την φιλοξενία η οποία προκύπτει μέσα από Μνημόνιο Συνεργασίας αλλά και διαχρονικής σύμπραξης σε πληθώρα δράσεων μέσω της ΕΚΕ του οργανισμού.