ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΕΚΠΑ, ΕΑΑ και ΙΚυ πρωτοστατούν στη «μάχη» για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών

13 Δεκεμβρίου 2021, 11:06

images
  • Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διαμόρφωση σχεδίων δράσης

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και Ινστιτούτο Κύπρου( ΙΚυ) επισφράγισαν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, τη συμφωνία-ορόσημο για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών σε όλα τα στάδια: προ-καταστροφικό, καταστροφικό και μετα-καταστροφικό.

Τη σύμπραξη των τριών Επιστημονικών Ιδρυμάτων, εξήγγειλαν σε επίσημη τελετή ο Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ του ΕΑΑ, ο Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας Πρόεδρος του ΙΚυ, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Λόφο Νυμφών του Θησείου.

Παρόντες στην τελετή η οποία μεταδιδόταν με live streaming στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Κύπρου, ήταν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκος Κόκκινος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδος Αθανάσιος Κυριαζής.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος Χρήστος Στυλιανίδης, επεσήμανε ότι οι προβλέψεις δυστυχώς είναι ανησυχητικές και δυσοίωνες ιδιαίτερα για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζονται ως το παγκόσμιο κλιματικό επίκεντρο “hot spot”. To Μνημόνιο Συνεργασίας ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλαίσιο, ενώ με την πλούσια τεχνογνωσία των τριών φορέων θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να είμαστε προετοιμασμένοι και αποτελεσματικοί στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Κώστας Καδής, εξήρε τη σημασία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, καθώς όπως είπε, το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνεται, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Καδής επεσήμανε μάλιστα ότι οι συνέργειες και οι δράσεις που θα προκύψουν από αυτή τη συμφωνία, θα αποτελέσουν εργαλείο για τη μελλοντική προστασία των δασών.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου, αποτελεί την απαρχή για συντονισμό και οργανωμένη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός παγκόσμιου φαινομένου, όπως οι πυρκαγιές.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδος Αθανάσιος Κυριαζής, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τη συνεργασία των τριών φορέων θα αξιοποιηθούν για το καλό της κοινωνίας και κατ’ επέκταση της οικονομίας των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, υπέδειξε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων και η χρήση των τελευταίων τεχνολογιών, ώστε να μετριαστούν οι καταστροφικές εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα ιδρύματα μας πρόσθεσε, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτουν θα πρωτοστατήσουν στη «μάχη» αυτή. Η συνεργασία μας, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα εντατικοποιηθεί και το εξελιγμένο «εργαλείο» αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών θα βρει εφαρμογή και σε άλλες χώρες στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ενώνουμε ελληνικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των πυρκαγιών και των καταστροφικών αποτελεσμάτων τους, ανέφερε κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ του ΕΑΑ Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης. Η καινοτομία αυτής της συμφωνίας είναι ότι αυτή η συνεργασία επεκτείνεται εντός και εκτός Ελλάδος.

Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, υπογράμμισε ότι η συνεργασία των τριών φορέων επεκτείνεται και εξειδικεύεται στο φλέγον αντικείμενο των δασικών πυρκαγιών, σε συνάρτηση με την κλιματική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η συνεργασία πρόσθεσε, δεν περιορίζεται μόνο στα ερευνητικά προγράμματα αλλά επεκτείνεται και στο εκπαιδευτικό σκέλος, ώστε να αξιοποιήσουμε τη συσσωρευμένη γνώση.

Η υπογραφή της Συμφωνίας επικυρώνει την πολυετή έρευνα και συνεργασία των τριών κορυφαίων ιδρυμάτων στην Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών σε Ελλάδα και Κύπρο και εστιάζεται στους πιο κάτω άξονες:

Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, ως προς το θέμα των δασικών πυρκαγιών.

Στην ανάπτυξη ενός πλαισίου ερευνητικής συνεργασίας που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα ενσωματώσει, οργανώσει και αξιοποιήσει την κατά ίδρυμα υπάρχουσα γνώση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σε όλα τους τα στάδια.  

Στην προσπάθεια διασύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας, για την παροχή του υπό ανάπτυξη ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου.

Την προσφορά της «υπηρεσίας» αυτής σε όλες τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο πρωτοβουλιών, όπως αυτό της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη αρκετές χώρες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να πληροφορηθούν για την σημαντική αυτή κοινοπραξία για την Αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών.

Σχετικά Άρθρα