ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διοίκηση Συστημάτων και Υπηρεσιών Υγείας στο CIIM ειδικά για επαγγελματίες Υγείας

14 Δεκεμβρίου 2021, 15:24

images

Η   πανδημία    Covid-19   έχει   προκαλέσει   προκλήσεις    στους   τομείς   της   υγείας   σε   όλες   τις   χώρες   του   κόσμου. Η αντιμετώπιση των επιστημόνων και των επαγγελματιών υγείας στη πρόκλησή της πανδημίας ήταν και συνεχίζει να είναι αξιοθαύμαστn.  Ωστόσο,  τα  συστήματα   υγείας  και  οι  πάροχοι  υγειονομικής   περίθαλψης  έχουν  φτάσει  στα  όρια  τους. Ο τομέας της υγείας της Κύπρου δεν αποτελεί εξαίρεση. Αντιθέτως, πλήγηκε στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ βρισκόταν σε αναδιάρθρωσn με την εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ενώ τα συστήματα υγείας και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψής εξακολουθούν να πιέζονται από την πανδημία, είναι καιρός να δοθούν στους επαγγελματίες της υγείας, πρόσθετα εργαλεία και μέθοδοι διοίκησης και διαχείρισης για την βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων και της σχέσης κόστους- αποτελεσματικότητας στον τομέα της υγείας, προετοιμάζοντας τους για την επόμενη πρόκληση που δεν θα αργήσει.

Ανταποκρινόμενο σε αυτή την πιεστική ανάγκη, το CIIM, προσφέρει μια ενότητα διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας που ενσωματώνει τα οικονομικά, τη διαχείριση και την πολιτική υγείας στο σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών υγείας και αναλύει τα τρέχοντα προβλήματα διαχείρισης της υγείας.

Είναι ιδανικό για επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θέλουν μια γρήγορη εργαλειοθήκη για να βελτιώσουν τις δεξιότητας τους, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους και να προωθήσουν περαιτέρω την καριέρα τους στον τομέα της υγείας.

Η ενότητα διδάσκεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες στη διοίκηση συστημάτων και υπηρεσιών υγείας. Θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες από διαφορετικά υπόβαθρα όπως: κλινικούς ιατρούς, διευθυντές και διαχειριστές συστημάτων και υπηρεσιών υγείας και άλλους ειδικούς σε θέματα υγείας από κυβερνητικούς και διεθνείς οργανισμούς από υγειονομικές υπηρεσίες από ασφαλιστικά ταμεία καθώς και από φαρμακευτικές και συμβουλευτικές εταιρείες.

Οι επαγγελματίες υγείας, μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτή την ενότητα με τις πιο κάτω επιλογές: 

Επιλογή Α: 

Υποβολή αίτησης για είσοδο στο MSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων  με εξειδίκευση στο Healthcare Management. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εντός 14 μηνών πλήρους φοίτησης ή 18 μηνών μερικής φοίτησης, απονέμεται το MSc Business Management με εξειδίκευση στη διαχείριση συστημάτων και υπηρεσιών υγείας.

Επιλογή Β

Υποβολή αίτησης για συμμετοχή στην ενότητα Healthcare Management ως αυτόνομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με την επιτυχή ολοκλήρωση 70 ωρών βραδινών μαθημάτων, εντός δύο μηνών, απονέμεται το Executive Certificate in Healthcare Management μαζί με 15 πιστωτικές μονάδες ECTS, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες επιθυμούν σε μετέπειτα χρόνο την ολοκλήρωση του MSc Business Management με εξειδίκευση στη διαχείριση συστημάτων και υπηρεσιών υγείας.

Και οι δύο παραπάνω επιλογές απαιτούν πτυχίο (Bachelor) και επαρκή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Η ενότητα Healthcare Management παρέχεται με τρία βραδινά μαθήματα. Το κάθε μάθημα διαρκεί έξι έως οκτώ βράδια. Το πρώτο μάθημα εισάγει στις θεωρίες και τις έννοιες των οικονομικών υγείας, της χρηματοδότησης της υγείας και της λογιστικής υγείας. Το δεύτερο μάθημα, καλύπτει τις λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης και διαχείρισης ποιότητας και το τρίτο ασχολείται με τη μέτρηση της απόδοσης και τη βελτίωση των συστημάτων και υπηρεσιών υγείας. Και τα τρία μαθήματα αναλύουν σε βάθος περιπτώσεις συστημάτων υγείας και διαχείρισης υγειονομικής περίθαλψης και τις απαραίτητες μεθόδους για τη βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας στον τομέα της υγείας.

Σύντομη περιγραφή κάθε μαθήματος 

Εφαρμογή Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών & Λογιστικής στη Διοίκηση Συστημάτων και Υπηρεσιών Υγείας.

Ο στόχος αυτού του μαθήματος είναι να εφαρμόσει οικονομικές, λογιστικές και χρηματοοικονομικές έννοιες και αρχές στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης και σε πραγματικές καταστάσεις στον τομέα της υγείας. Αυτή η ενότητα θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν μια σωστή λειτουργική γνώση σχετικά με την εφαρμογή βασικών οικονομικών αρχών, τον προϋπολογισμό για τη λήψη αποφάσεων και το διαχειριστικό έλεγχο στη διοίκηση της υγειονομικής περίθαλψης. Θα παρέχει επίσης, βασικές δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων διαχείρισης της υγείας που σχετίζονται με προϋπολογισμούς και πόρους. Η έμφαση δίνεται στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οικονομικά, τα χρηματοοικονομικά και η λογιστική μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή λήψη αποφάσεων. Αυτό γίνεται με μια πρακτική προσέγγιση που βασίζεται σε ζωντανά σενάρια για να εξοπλίσει τους συμμετέχοντες με πρακτικές δεξιότητες για την αποτελεσματικότερη διοίκηση συστημάτων και υπηρεσιών υγείας.

Λειτουργίες Υγείας και Διαχείριση Ποιότητας

Ο στόχος αυτού του μαθήματος, είναι να παρέχει τα θεμέλια και τις αρχές λειτουργίας, ποιότητας και επιχειρησιακής διαχείρισης στο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης. Γίνεται επισκόπηση των πολλών λειτουργιών που συνιστούν μια ιατρική πρακτική ή ένα σύστημα υγείας καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη διαχείριση αποφάσεων. Συζητούνται και εφαρμόζονται βασικές αρχές διοικητικής επιστήμης που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να λαμβάνουν με συνέπεια τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή. Καταβάλλεται προσπάθεια για να τους βοηθήσουν να δουν όλα τα συστατικά ενός μεγάλου συστήματος υγείας και πως κάθε λειτουργία αλληλοσυνδέεται με άλλες λειτουργίες και πως η εργασία μεταξύ ομάδων μπορεί να διευκολύνει νέες και σημαντικές λύσεις σε προβλήματα υγείας.

Μέτρηση απόδοσης και βελτίωση συστημάτων και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης

Ο στόχος αυτού του μαθήματος είναι να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της μέτρησης της απόδοσης στην υγειονομική περίθαλψη και τη σημασία της πληροφορικής για την υποστήριξη συστημάτων μέτρησης απόδοσης. Το μάθημα θα εξηγήσει πρώτα διάφορα μοντέλα για τη μέτρηση της απόδοσης και θα εξετάσει την καταλληλότητα, τη σκοπιμότητα και τη συνάφεια των διαφορετικών μέτρων και πλαισίων. Στη συνέχεια θα εφαρμόσει πλαίσια μέτρησης απόδοσης σε μια ποικιλία ρυθμίσεων υγειονομικής περίθαλψης και θα εντοπίσει τομείς για βελτίωση. Τέλος, θα περιγράψει τις ενδεικνυόμενες επιλογές βελτίωσης και θα αναλύσει θέματα που αφορούν συγκεκριμένες ομάδες εμπλεκομένων.

Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο www.ciim.ac.cy

#ChangeYourFuture

#GoGreenandDigital

Σχετικά Άρθρα