ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διδακτορικό Πρόγραμμα στις Επιστήμες Αποκατάστασης στο ΤΕΠΑΚ

14 Απριλίου 2022, 09:12

images

Οι επιστήμες αποκατάστασης έχουν αποκτήσει έναν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των λειτουργικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Οι υπηρεσίες αποκατάστασης συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνολική ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τις χρειάζονται, καθώς τους επιτρέπουν να βελτιώσουν την καθημερινή τους λειτουργία για να διαχειρίζονται βασικές αλλά ουσιώδεις δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η κινητικότητα και η αυτοφροντίδα.

Από τις υπηρεσίες αποκατάστασης επωφελούνται όχι μόνο τα άτομα που τις χρειάζονται, αλλά και ο άμεσος κοινωνικός τους περίγυρος (π.χ., οικογένεια και φίλοι) καθώς και η κοινωνία στο σύνολό της, αφού άτομα με βελτιωμένη λειτουργικότητα μπορούν και συμμετέχουν περισσότερο στις δραστηριότητες της κοινότητάς τους, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση. Συνεπώς, οι υπηρεσίες αποκατάστασης δεν προάγουν μόνο την ποιότητα ζωής του ατόμου, αλλά έχουν και ευρύτερες ευεργετικές επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η αποκατάσταση είναι μέρος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και της συνεχούς φροντίδας για όλους. Οι πολιτικές και οι υπηρεσίες αποκατάστασης βοηθούν τις χώρες να επιτύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), καθώς η αποκατάσταση διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της καλής υγείας και ευημερίας (ΣΒΑ 3), καθώς και στη συμμετοχή στην κοινωνία σε ισότιμη βάση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί την αποκατάσταση στα συστήματα υγείας για να ενισχύσει και να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα ποιοτικών υπηρεσιών αποκατάστασης.

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως πρωτοπόρο πανεπιστήμιο σε θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τα προγράμματα σπουδών του παράγει έρευνα που ανταποκρίνεται σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης προκηρύσσει 10 θέσεις για το Διδακτορικό Πρόγραμμα Επιστημών Αποκατάστασης (PhD in Rehabilitation Sciences) με έναρξη τον Σεπτέμβριο του 2022. Αιτήσεις μπορούν να καταθέσουν μέχρι τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022 κάτοχοι αναγνωρισμένου πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών (πτυχίου) σε οποιονδήποτε συναφή́ κλάδο. Διευκρινίζεται ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Οι θέσεις θα υποστηριχθούν οικονομικά αναλόγως προσόντων και διαθεσιμότητας.

Οι 10 θέσεις θα κατανεμηθούν αναλόγως στα ακαδημαϊκά μέλη του τμήματος. Οι ενδιαφερόμενοι προτρέπονται να επικοινωνήσουν με τα ακαδημαϊκά μέλη του τμήματος για ενημέρωση σχετικά με τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και εξασφάλιση ερευνητικού επόπτη σε περίπτωση αποδοχής τους στο πρόγραμμα.

Περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να δοθούν από τον συντονιστή του προγράμματος Δρ. Νίκο Κωνσταντίνου (email: nikos.konstantinou@cut.ac.cy, τηλ: 25002294), καθώς και από τη Γραμματεία του Τμήματος  (Τηλ.: 25002606).

Σχετικά Άρθρα