Διάσκεψη τύπου την Πέμπτη με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Τύφλωσης
08 Οκτωβρίου 2024, 15:54
Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 2η Πέμπτη του Οκτώβρη. Έτσι και φέτος, ορίζεται ως η 10η Οκτωβρίου και με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ευημερίας Τυφλών, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με προβλήματα Όρασης και η Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας», μέσα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Διεθνή Οργανισμού για την πρόληψη της Τυφλότητας (IAPB) με φετινό θέμα “την σημασία της υγείας των ματιών των παιδιών”, διοργανώνουν διάσκεψη τύπου την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου η ώρα 4μ.μ. στην Σχολή Τυφλών, κατά την οποία θα παρουσιαστούν θέματα για την υγεία των οφθαλμών, καθώς επίσης και δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες της μερικής ή ολικής απώλειας όρασης, της οπτικής εν γένει αναπηρίας και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης 2024 επικεντρώνεται στην σημαντικότητα της φροντίδας των ματιών νεαρών ατόμων και εμπνέει τα παιδιά να αγαπούν και να φροντίζουν τα μάτια τους. 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης τα οποία χρήζουν θεραπείας. Καθημερινά νεαρά άτομα χάνουν ευκαιρίες μάθησης αλλά και κοινωνικότητας λόγω θεμάτων όρασης που ίσως θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Σε περιπτώσεις προβλημάτων όρασης η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση έχουν κρίσιμο ρόλο, αφού θα ξεκλειδώσουν ευκαιρίες στην μάθηση και αργότερα στις επαγγελματικές τους δυνατότητες και στην οικονομική τους ανεξαρτησία. Τα παιδιά όχι μόνο πρέπει να αντιληφθούν την σημαντικότητα να φροντίζουν την υγεία των ματιών τους αλλά και να απελευθερωθούν από οποιοδήποτε κοινωνικό στίγμα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα που σχετίζονται με τα Άτομα με Προβλήματα Όρασης, Μερική Όραση – Τυφλότητα, στην αναγκαιότητα διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας για πρόληψη και θεραπεία, καθώς και σε υποστηρικτικές υπηρεσίες/αποκατάστασης της χαμηλής όρασης για τη βέλτιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης ωφέλιμης όρασης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.2 δις. άνθρωποι παγκοσμίως, έχουν διαταραχή της κοντινής ή εξ αποστάσεως όρασης. Σε τουλάχιστον 1 δις. από αυτά, η διαταραχή της όρασης θα μπορούσε να είχε αποτραπεί ή δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί.
285 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης, εκ’ των οποίων 45 εκατομμύρια άτομα έχουν χάσει εντελώς την όρασή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απώλεια της όρασης είναι συνήθως προοδευτική και πλήττει μια μεγάλη κατηγορία συνανθρώπων μας, όχι μόνο άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά επίσης ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία, ακόμα και μικρά παιδιά που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις σχολικές τους δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο των δράσεων της ευαισθητοποίησης, τονίζεται η ανάγκη μέριμνας για την πρόληψη της τυφλότητας, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.), δεδομένου ότι περίπου στο 80% των περιπτώσεων, η απώλεια/οι αναπηρίες της όρασης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή ακόμα και να θεραπευτεί με άμεση ιατρική φροντίδα και τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις (έλεγχος της διάθλασης, μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση).
Παρακάτω παρατίθενται κάποια σημαντικά στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο:
- Κάθε 5 δευτερόλεπτα, ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε 1 λεπτό ένα παιδί.
- Σε 45 εκατομμύρια, ανέρχονται οι άνθρωποι χωρίς όραση σε όλο τον κόσμο.
- 246 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.
- Ο καταρράκτης είναι η κύρια αιτία τύφλωσης.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι κορυφαίες αιτίες προβληματικής όρασης είναι τα διαθλαστικά τραύματα, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Επίσης, οι κορυφαίες αιτίεςτύφλωσης είναι ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Έτσι λοιπόν, ο τακτικός και συνεχής οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και η υγιεινή φροντίδα των οφθαλμών και της όρασης, και δη από νεαρή ηλικία, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Γι’ αυτό, το να μην αγοράζει ο κόσμος γυαλιά οράσεως ή ηλίου, φθηνά, με πρόχειρα, αμφιβόλου ποιότητας υλικά, από τα περίπτερα, το δρόμο και γενικώς, από μη οπτικά καταστήματα, καθώς επίσης, το να γίνεται ορθή και ασφαλή χρήση καλλυντικών προϊόντων είναι κάποιες σημαντικές συμβουλές για την καλύτερη πρόληψη.
Καταληκτικά, η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης προσφέρει την ευκαιρία για ενημέρωση, προβληματισμό, ευαισθητοποίηση και φυσικά, για δράση, όπως για παράδειγμα, ανάρτηση αφισών και διανομή ενημερωτικού υλικού και εντύπων με οδηγίες, παροτρύνσεις προς επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς και γονείς, ανάρτηση των μηνυμάτων και των στόχων της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, μέσω των δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου τα συμμετέχοντα μέλη θα μπορούν να συζητούν και να μοιράζονται εμπειρίες, φωτογραφίες και βίντεο, με πρωταρχικό στόχο τη διάχυση πληροφόρησης που σχετίζεται με τα προβλήματα όρασης και τις παθήσεις των οφθαλμών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα ενημερώνονται, θα αναγνωρίζουν και θα διεκδικούν “το Δικαίωμα στην Όραση”, με έγκυρο τρόπο και ασφαλείς διαδικασίες και θα επιδιώκουν ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης και αυτόνομης/ανεξάρτητης διαβίωσης.
Πότε ήταν η τελευταία φορά πού πήγατε για εξέταση των ματιών σαs εσείς, η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, οι συνεργάτες σας; Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης- κατά της Τύφλωσης, ας δεσμευτούμε να κάνουμε μια εξέταση των ματιών μας και να ενθαρρύνουμε και άλλους να κάνουν το ίδιο.
Στην δημοσιογραφική διάσκεψη συμμετέχουν εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με προβλήματα Όρασης, εκπρόσωποι της Σχολής Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» και οφθαλμίατρος.
Θα ακολουθήσει κοκτέιλ.
Συντονισμός – Παρουσίαση: Άννα Μαρία Ευτυχίου