Απαιτείται ριζικός μετασχηματισμός για τα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης
13 Φεβρουαρίου 2023, 17:00
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, τα παγκόσμια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να μην «επιστρέψουν ποτέ στην κανονικότητα», καθώς αναδύεται μια ‘τέλεια καταιγίδα’ υποκείμενων προκλήσεων και μελλοντικών κρίσεων.
Η έκθεση Healthcare Horizons της KPMG, που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023, προειδοποιεί ότι τα συστήματα υγείας παγκοσμίως - από τις καθολικές/ δημόσιες υπηρεσίες υγείας έως τα μοντέλα ιδιωτικής υγείας που βασίζονται στην ασφάλιση - αντιμετωπίζουν δυνητικά υπαρξιακές κρίσεις που απαιτούν καινοτόμο σκέψη.
Πολύ πριν από τον COVID-19, η επάρκεια και η ευημερία του εργατικού δυναμικού, η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών λόγω της αύξησης και γήρανσης του πληθυσμού, και η επιπρόσθετη επιβάρυνση από μη μεταδοτικές ασθένειες αποτελούσαν βασικές προκλήσεις για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η πανδημία πιθανότατα θα αποδειχθεί μόνο το πρώτο από πολλά διαδοχικά κύματα κρίσεων που αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο, όπως η παγκόσμια οικονομική ύφεση, το χρέος που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του COVID, η γεωπολιτική αστάθεια και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η έκθεση Healthcare Horizons προβλέπει τρία πιθανά μελλοντικά σενάρια για τον κλάδο:
• Ξεπεσμός: Με βάση αυτό το σενάριο, τα συστήματα υγείας επανέρχονται στον προ πανδημίας «business as usual» τρόπο λειτουργίας. Συνεχίζουν να βασίζονται κυρίως σε νοσοκομειακά μοντέλα φροντίδας, να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην πρόσληψη νέου προσωπικού χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη διατήρηση και την ευημερία του και να υιοθετούν μεμονωμένα και ασύνδετα κάποια νέα τεχνολογία. Το αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου είναι ότι οι οργανισμοί πιθανό να κατακλυστούν από τις αυξανόμενες απαιτήσεις και το κόστος των υπηρεσιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους βαθμούς κατάρρευσης του συστήματος ή μακροπρόθεσμες μειώσεις στην ποιότητα της περίθαλψης και στην υγεία του πληθυσμού.
• Αποξένωση: Σε αυτό το σενάριο τα συστήματα υγείας υφίστανται ριζικό τεχνολογικό μετασχηματισμό, αξιοποιώντας δεδομένα και αναδυόμενες τεχνολογίες. Ωστόσο, αυτό δεν συνοδεύεται από παράλληλη συμμετοχή και ενσωμάτωση της κοινότητας, ούτε από εστίαση στα θέματα εργατικού δυναμικού. Αν και η τεχνολογία υπόσχεται πολλά αναφορικά με λύσεις για το μέλλον, το πιθανό αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου μπορεί να είναι συστήματα δύο επιπέδων στα οποία εκείνοι με τους πιο ψηφιακά εγγράμματους, αστικούς και πλούσιους πληθυσμούς να λαμβάνουν και την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών. Αποκλειστική εστίαση στην τεχνολογία διακινδυνεύει επίσης τη δυσαρέσκεια μεταξύ του κλινικού προσωπικού, ειδικά εάν η τεχνολογία εφαρμόζεται χωρίς το προσωπικό να αναλαμβάνει ισχυρό ρόλο στην εφαρμογή της.
• Συμπερίληψη: Μέσω αυτού του σεναρίου, η τεχνολογία και οι κοινοτικοί πόροι αξιοποιούνται για την βελτίωση της ικανότητας του εργατικού δυναμικού να παρέχει φροντίδα υψηλής ποιότητας. Η τεχνολογία θεωρείται ως μέσο για την επίτευξη ενός βέλτιστου αποτελέσματος: - συμπερίληψη των ασθενών στα θέματα που αφορούν τη δική τους φροντίδα, βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας με τους ασθενείς και ενδυναμώνοντας τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν ζητήματα ανισότητας στην υγεία με προσεγγίσεις βασισμένες στην πρόληψη. Το αποτέλεσμα αυτού του σεναρίου είναι ότι οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης ευδοκιμούν και το συνολικό εύρος του πληθυσμού επωφελείται από τη βελτίωση της υγείας και της φροντίδας.
Η έκθεση Healthcare Horizons αξιώνει την άμεση ανάληψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρελθόντος και του μέλλοντος και παροτρύνει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να επικεντρωθούν σε μια προσέγγιση συμπερίληψης, μέσω της οποίας η τεχνολογία, το εργατικό δυναμικό και οι τρόποι εργασίας που καθοδηγούνται από την κοινότητα θα λειτουργούν σαν ένα τρίγωνο με κάθε πλευρά να ενισχύει την άλλη.
Μια νέα προσέγγιση που ενδυναμώνει τις κοινότητες και τους ασθενείς, αντιμετωπίζοντάς τους, σε συνεργασία με τα συστήματα υγείας, ως ενεργούς θεματοφύλακες της περίθαλψης, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής περίθαλψης με περισσότερη συλλογική ευθύνη και μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την ευρύτερη ευημερία.
Η Dr. Anna van Poucke, Global Head στον τομέα Υγείας της KPMG, σημειώνει:
«Ο COVID-19 δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα λόγω των υποκείμενων προκλήσεων που προϋπήρχαν της πανδημίας. Μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό να μιλάμε για πιθανά κύματα μελλοντικών κρίσεων, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι τα συστήματα υγείας σχεδόν σε κάθε χώρα και περιοχή του πλανήτη πλησιάζουν ήδη τα όριά τους, με τις επερχόμενες κρίσεις να απειλούν να τα ξεπεράσουν».
«Η έκθεση της KPMG στοχεύει να προσφέρει ένα όραμα που εστιάζει στις συνέργειες και στην ισορροπία μεταξύ των επενδύσεων στην τεχνολογία, της ενδυνάμωσης του εργατικού δυναμικού και της πραγματικής συμμετοχής της κοινότητας και της λήψης αποφάσεων. Μιλάμε για την πραγματική αποκέντρωση αποφάσεων και υπηρεσιών - επιτρέποντας στους χρήστες υγειονομικής περίθαλψης να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην καθοδήγηση των υπηρεσιών στην κοινότητα - υποστηριζόμενοι και όχι καθοδηγούμενοι από την καινοτομία και την τεχνολογία».
«Ο παγκόσμιος τομέας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βρίσκεται στον αναπνευστήρα, η κατάσταση όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη. Από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που απασχολούνται στον κλάδο έως τους πολλούς ανθρώπους των οποίων η ζωή μεταμορφώνεται θετικά από την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, ο τομέας της υγείας μετρά. Η έκθεση μάς προσφέρει εφαρμόσιμες πληροφορίες. Έχει έρθει πλέον η στιγμή για τους ηγέτες της υγείας να απομακρύνουν την προσοχή τους από τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και να αρχίσουν να χαράσσουν στρατηγική πέρα από τους τυπικούς κύκλους επιχειρηματικού σχεδιασμού ενός ή τεσσάρων ετών, προς τις κρίσεις και τις μελλοντικές τάσεις που έρχονται γρήγορα προς το μέρος τους».
Ο Ιάκωβος Γαλανός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής υπηρεσιών στον Τομέα Υγείας στην KPMG Κύπρου, δήλωσε:«Όπως ήταν αναμενόμενο, το ξέσπασμα της πανδημίας COVID 19 ανέδειξε πολλές προκλήσεις και προβλήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα υγείας ανά το παγκόσμιο. Η πανδημία σχεδόν συνέπεσε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο, κάτι που βοήθησε μεν σημαντικά στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της αλλά που αύξησε τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα. Σε συνδυασμό με τις προϋπάρχουσες και τις ολοένα αυξανόμενες μελλοντικές προκλήσεις, θεωρούμε υψίστης σημασίας όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα που βρίσκονται σε θέσεις λήψης αποφάσεων, αρχίσουν από τώρα να ενεργούν με γνώμονα την εικόνα και τις ανάγκες του συστήματος και των ασθενών σε βάθος χρόνου και να μην αφιερώνονται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των σημερινών καθημερινών προβλημάτων. Αυτό θα συμβάλει ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ανθεκτικό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών και που να είναι ικανό να αντιμετωπίσει μελλοντικές κρίσεις. Η έκθεση Healthcare Horizons της KPMG παρουσιάζει τα σχετικά ευρήματα που μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στην ενδυνάμωση του κλάδου».
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έκθεση Healthcare Horizons της KPMG.