ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το νέο ερευνητικό έργο HemaFAIR ανακοίνωσε το ΙΝΓΚ

05 Αυγούστου 2024, 12:31

images

Την έναρξη του νέου ερευνητικού έργου HemaFAIR ανακοίνωσε το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (ΤΜΓΘ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το έργο, διάρκειας 36 μηνών, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 1.499.976,25€ από το πρόγραμμα Twinning Bottom-Up του «Horizon Europe» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπό την ηγεσία του διευθυντή του ΤΜΓΘ, Carsten W Lederer, το HemaFAIR, υλοποιείται σε συνεργασία με τέσσερα ευρωπαϊκά κέντρα: το Fondazione per la Ricerca Farmacologica Gianni Benzi Onlus (Ιταλία), το Νοσοκομείο Vall d’Hebron (Ισπανία), το Amsterdam University Medical Center και το Leiden University Medical Center (Ολλανδία).

Το HemaFAIR, το οποίο χρηματοδοτείται  μέσω της Δράσης Συντονισμού και Υποστήριξης (Horizon CSA), στοχεύει στην ανάδειξη του δυναμικού καινοτομίας της Κύπρου και τη διάδοση της επιστημονικής αριστείας μέσω ενός ευρωπαϊκού δικτύου. Το πρόγραμμα συγκεντρώνει κορυφαίους ειδικούς στα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, τη βιοϊατρική πληροφορική, τα ηθικά και ρυθμιστικά ζητήματα και την ασθενοκεντρική έρευνα. Χρησιμοποιώντας τις αρχές FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) για δεδομένα, το έργο επιδιώκει τη βελτίωση της έρευνας και των δεδομένων στα σπάνια αιματολογικά νοσήματα. Ως κέντρο αναφοράς για τα περισσότερα σπάνια νοσήματα στην Κύπρο, το ΙΝΓΚ στοχεύει να αποτελέσει πρότυπο επιστημονικής αριστείας και ανταγωνιστικότητας, ενισχύοντας παράλληλα τις δεξιότητες διαχείρισης και διοίκησης της έρευνας.

Υπό την ηγεσία και τον συντονισμό του Δρ Πέτρου Κουντούρη, Επιστήμονα του ΤΜΓΘ, το HemaFAIR θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και πολλές δραστηριότητες ανάπτυξης δυνατοτήτων και στρατηγικής δικτύωσης. Σημειώνει επίσης το ότι το HemaFAIR θα επιδείξει τη διαδικασία FAIRification, δηλαδή τη μετατροπή των δεδομένων σε εντοπίσιμα, προσβάσιμα, διαλειτουργικά και επαναχρησιμοποιήσιμα, σε δύο υπάρχουσες πλατφόρμες για τις αιμοσφαιρινοπάθειες, μια ομάδα σπάνιων αιματολογικών νοσημάτων που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κύπρο, μεγιστοποιώντας έτσι τον αντίκτυπο του έργου στην τοπική κοινωνία.

Ο τελικός στόχος, προσθέτει, είναι η προώθηση μιας πολυκεντρικής έρευνας, βάσει δεδομένων στα σπάνια αιματολογικά νοσήματα, διαχέοντας τις δραστηριότητες εκπαίδευσης στην επιστημονική κοινότητα, τις ομάδες υποστήριξης ασθενών, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό στην Κύπρο.

Σχετικά Άρθρα