Συμμετοχή του Προέδρου της ΕΣΕ ΟΣΑΚ σε ESCMID
10 Φεβρουαρίου 2022, 12:56
Συμμετοχή του Προέδρου της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID)
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID), η κατ' εξοχήν επιστημονική εταιρεία στο χώρο των λοιμωδών νοσημάτων στην Ευρώπη, έχει ορίσει ομάδα σύνταξης κατευθυντήριων οδηγιών για τη νόσο COVID19, η οποία αποτελείται από ειδικούς του χώρου στην Ευρώπη.
Στόχος των οδηγιών αυτών είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και η έκδοση κλινικών συστάσεων προς τους επαγγελματίες υγείας σε διάφορα θέματα όπως διάγνωση, θεραπεία, εργαστηριακός έλεγχος και μέτρα προστασίας.
Στην πανευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία έχει προσκληθεί και συμμετέχει ο επικεφαλής της ΣΕΕ για την COVID19 και πρόεδρος της ΕΣΕ ΟΣΑΚ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος είναι ήδη ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λοιμώξεων, μέσω της συμβολής του στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων (EUCIC).
Η ομάδα στην οποία συμμετέχει ο Δρ Τσιούτης έχει εκδώσει τις πρώτες πανευρωπαϊκές οδηγίες για εργαστηριακό έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων σε χώρους παροχής υγείας, στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό της ESCMID, το Clinical Microbiology and Infection, ένα από τα πιο έγκυρα και ευρείας εμβέλειας περιοδικά στο πεδίο αυτό https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(22)00030-1/fulltext.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς ήρθε να γεμίσει το κενό που υπήρχε μέχρι τώρα στην Ευρώπη, δίνοντας οδηγίες για βελτίωση των κλινικών πρακτικών, όπου υπάρχει δυνατότητα βάσει των δεδομένων που έχουμε ήδη στα χέρια μας από τη βιβλιογραφία. Η ομάδα για τις οδηγίες αυτές, που αποτελείται από ειδικούς του χώρου από όλη την Ευρώπη, στήθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Οι συγκεκριμένες οδηγίες, που τεκμηριώνονται από την επιστημονική βιβλιογραφία, έχουν στόχο να προσφέρουν στους επαγγελματίες υγείας όλης της Ευρώπης λύσεις, στο πώς να θεσπίσουν διαδικασίες εργαστηριακού ελέγχου στα νοσηλευτήρια.
Για παράδειγμα, οι οδηγίες αυτές δίνουν κατεύθυνση για εργαστηριακό έλεγχο ασυμπτωματικών επαγγελματιών υγείας σε συνθήκες αυξημένης μετάδοσης μέσα στο νοσηλευτήριο, αναλόγως της τοπικής επιδημιολογικής κατάστασης, σε συγκεκριμένους πληθυσμούς ασθενών, κτλ. Σκοπός των οδηγιών είναι να ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εφόσον η επιστημονική βιβλιογραφία μας δώσει νέα δεδομένα.