ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πραγματοποίηση 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Διαταραχών Επικοινωνίας

25 Ιουλίου 2022, 10:50

images

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πρώτου Παγκύπριου Συνεδρίου Διαταραχών Επικοινωνίας με θέμα, «Έρευνα, Καινοτομία και Κλινικές Εφαρμογές», το οποίο διεξήχθη στις 8 και 9 Ιουλίου 2022, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. . Το Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από τη συμμετοχή πέραν των 240 συνέδρων και εισηγητών τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, την ποικιλία στη θεματολογία και την ποιότητα των επιστημονικών εισηγήσεων που περιλήφθηκαν στο πρόγραμμα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο διατελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, κήρυξε εκ μέρους του Υπουργού ο Δρ. Νίκος Παναγίδης, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων (ΣΥΕΛ) για τη διοργάνωση και εξήρε τη μεγάλη σημασία του συνεδρίου στην αναβάθμιση της λογοθεραπείας/λογοπαθολογίας στην Κύπρο. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης ο Καθηγητής Αντώνης Έλληνας, Κοσμήτορας Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Καθηγήτρια Pamela M. Enderby, Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Λογοπαθολόγων (IALP), η κα   Norma Camilleri, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Λογοπαθολόγων (ESLA) και ο κ. Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Οι επίτιμοι/ες προσκεκλημένοι/ες επεσήμαναν τη σημασία της προβολής και της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης που αποκτιέται στη χώρα, αλλά και διεθνώς, ανάμεσα στους επαγγελματίες λογοθεραπευτές/λογοπαθολόγους, παρόχους των υπηρεσιών, και τους ερευνητές/τριες. Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΣΥΕΛ, Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου, επεσήμανε πως «η δημιουργία του ΣΥΕΛ το 1990, του επίσημου φορέα και εκπροσώπου πέραν των  800 εγγεγραμμένων λογοπαθολόγων στην Κύπρο, ήταν καταλύτης προς τη διαμόρφωση και ανάπτυξη του επαγγέλματος. Μαζί με τον ΣΥΕΛ, η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά και της εγχώριας εκπαίδευσης των επαγγελματιών λογοπαθολόγων.  Ο ΣΥΕΛ ενώνει δυνάμεις με τα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία με στόχο τη θεσμοθέτηση του Παγκύπριου Συνεδρίου το οποίο απευθύνεται σε λογοπαθολόγους, φοιτητές/τριες λογοθεραπείας, ερευνητές/τριες και επαγγελματίες από συναφή επιστημονικά πεδία».

Στο συνέδριο προβλήθηκε η έρευνα αιχμής που διεξάγεται στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, και προωθήθηκε η διεπιστημονικότητα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναπτύχθηκε ένας γόνιμος, δημιουργικός και επιστημονικός διάλογος μεταξύ των επιστημόνων και των κλινικών επαγγελματιών που εργάζονται στον κλινικό, εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Κεντρικοί  ομιλητές στο συνέδριο ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίοι μοιράστηκαν πολύτιμες πληροφορίες που έχουν προκύψει από την πολυετή ερευνητική και κλινική τους εμπειρία, ο καθένας στον τομέα της εμπειρογνωμοσύνης τους. Ο Καθηγητής Stephen von Tetzchner από το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, παρουσίασε την ομιλία «Δυσκολίες επιλογής λεξιλογίου στο πεδίο της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ)». Η Καθηγήτρια Κατερίνα Χείλαρη, από το City University του Λονδίνου, ανέπτυξε το θέμα «Υποστήριξη της ψυχικής υγείας ασθενών με αφασία αξιοποιώντας τη συμβολή άλλων ασθενών: αποτελέσματα κλινικής δοκιμής».  Η Καθηγήτρια Γεωργία Μαλανδράκη, από το Purdue University των ΗΠΑ, μοιράστηκε πληροφορίες για το θέμα της δυσφαγίας, «Από τη νευροφυσιολογία της κατάποσης στη νευροπλαστικότητα: οδοί για να βελτιωθεί η αποκατάσταση της στοματοφαρυγγικής δυσφαγίας». Η Καθηγήτρια Ιάνθη Μαρία Τσιμπλή από το Cambridge University του Ηνωμένου Βασιλείου εστίασε στη «Γλωσσική εμπειρία στον αυτισμό και την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε, επίσης, συμπόσια και επιστημονικές παρουσιάσεις που αφορούσαν ένα μεγάλο φάσμα των Διαταραχών Επικοινωνίας, ικανοποιώντας τα διαφορετικά κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα των συνέδρων και συμβάλλοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ έρευνας και κλινικής πρακτικής.

Κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΕΛ, τίμησε τους/τις προέδρους των απερχόμενων Διοικητικών Συμβουλίων παραδίδοντάς τους τιμητική πλακέτα και ευχαριστώντας τους/τις για τη συμβολή τους στην προαγωγή του επαγγέλματος της Λογοθεραπείας στην Κύπρο. Ολοκληρώνοντας, η Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΕΛ, ανακοίνωσε την έναρξη των προετοιμασιών για το επόμενο Παγκύπριο Συνέδριο που θα διεξαχθεί σε 2 χρόνια.

Πιο κάτω παρατίθεται φωτογραφικό υλικό από το συνέδριο. Για περισσότερες πληροφορίες στο Info@speechtherapy.org.cy και στο www.slpconference.com.

Σχετικά Άρθρα