ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΣΑΚ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας

17 Μαΐου 2024, 16:30

images

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας για το 2024 έχει ως θέμα/ μήνυμα “Better Together: Time to cocreate the future of mental health/ Καλύτερα μαζί: συνδιαμορφώνοντας το μέλλον της ψυχικής υγείας” (13-19/5/24) και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας με θέμα “Health is political choice!” (13-17/5/24) επικεντρώνονται στην άμεση ανάγκη για εμπλοκή των ατόμων με βιώματα ψυχικών δυσκολιών σε όλο το φάσμα δράσεων που αφορούν στην ψυχική υγεία ώστε να δουλεύουμε για αυτούς μαζί με αυτούς.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας, την προώθηση της πρόληψης και της υποστήριξης, καθώς και την καταπολέμηση του στίγματος που περιβάλλει τις ψυχικές ασθένειες.

Η κατανόηση και η μάθηση σχετικά με την ψυχική υγεία είναι κομμάτι που αφορά όλη την κοινωνία με στόχο την αποδοχή και τη μείωση της προκατάληψης και των στερεοτύπων απέναντι στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Για να οικοδομήσουμε ψυχικά υγιείς κοινότητες, χρειαζόμαστε σωστή διαφώτιση για το θέμα και υπεύθυνη προσέγγιση.

Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζει την ανάγκη όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έρθουν σε επαφή και εργαστούν για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας για όλους. Η συνεργασία αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό και είναι απαραίτητη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία.

Είναι πολύ σημαντικό το κράτος να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στήριξης για να διατηρεί τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ενταγμένα στο κοινωνικό σύνολο στο μέγιστο δυνατό βαθμό και για όσους αυτό είναι αδύνατον, να φιλοξενούνται σε μοντέρνα και σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα.

Παράλληλα η ΟΣΑΚ εκφράζει την εκτίμησή της προς όλους τους  επαγγελματίες υγείας οι οποίοι υποστηρίζουν τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Στέκονται ακούραστα στο πλευρό τους, παρέχοντας όχι μόνο ιατρική ή νοσηλευτική φροντίδα αλλά ταυτόχρονα, στήριξη και συμπαράσταση.  Η αφοσίωσή τους, ο επαγγελματισμός και υπευθυνότητά τους φωτίζουν τον δρόμο των ασθενών προς την ανάρρωση και την ελπίδα.

Η ΟΣΑΚ βρίσκεται στο πλευρό όλων των ασθενών με ψυχικά νοσήματα και εκφράζει τη δέσμευσή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτή η ημέρα υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς κάθε ασθενή, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Σχετικά Άρθρα