Η Τηλεπρακτική και Ψηφιακές Τεχνολογίες το θέμα της φετινής Ημέρας Λογοθεραπείας
03 Μαρτίου 2021, 14:09
Η Τηλεπρακτική και Ψηφιακές Τεχνολογίες είναι το θέμα για την φετινή Ημέρα Λογοθεραπείας, στις 6 Μαρτίου, οπόταν λογοπαθολόγοι σε όλη την Ευρώπη θα δημοσιοποιήσουν το συγκεκριμένο θέμα μέσω των μέσων ενημέρωσης, σεμιναρίων κατάρτισης, και e-συνεδρίων για τη δημοσιοποίηση της Τηλεπρακτικής αλλά και του ρόλου του Λογοθεραπευτή.
Στην Κύπρο, ο Σύλλογος Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων είναι ο επίσημος φορέας που εκπροσωπεί τους Λογοπαθολόγους/Λογοθεραπευτές της Κύπρου από το 1990. Ο ΣY.Ε.Λ.Κ. είναι πλήρες μέλος της ΕSLA και σήμερα αριθμεί γύρω στα 500 ενεργά μέλη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εγγεγραμμένων Λογοπαθολόγων και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λογοθεραπείας (ESLA), Φώφη Κωνσταντινίδου, αναφέρει ότι οι Κύπριοι λογοπαθολόγοι αγκάλιασαν την
τηλεθεραπεία με στόχο να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
Εξήγησε ότι έχουν αξιοποιήσει και στην Κύπρο αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών που καθοδηγούν τους επαγγελματίες για τις απαραίτητες προδιαγραφές και τροποποιήσεις για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της θεραπείας, τόσο σε παιδιατρικούς όσο και σε ενήλικες πληθυσμούς. «Η αποδοχή τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες που λαμβάνουν υπηρεσίες και τις οικογένειες τους είναι πολύ καλή και συχνά εφάμιλλη της δια ζώσης παροχής υπηρεσιών» είπε.
Ανέφερε δε ότι η Τηλεθεραπεία στη λογοθεραπεία χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την ανταλλαγή πληροφοριών τόσο ως προς τη διάγνωση, τη θεραπεία και την έρευνα όσο και ως προς τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Μπορεί, πρόσθεσε, να συνεισφέρει στην επίτευξη της παγκοσμιοποίησης της ιατρικής κάλυψης, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικές και οικονομικές ιατρικές υπηρεσίες ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης. Υπηρεσίες, σημείωσε, ιδιαίτερα σημαντικές σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, σε ευάλωτα άτομα και στο γηριατρικό πληθυσμό.