ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

5η Μαΐου διεθνής ημέρα μαιών

05 Μαΐου 2021, 12:32

images

 «Ακολουθούμε τα Δεδομένα: Επενδύουμε στις Μαίες και στους Μαιευτές» 

Η 5η Μαΐου είναι αφιερωμένη στην Μαία και τα Μαιευτή από το 1991. Τιμάται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο ως αναγνώριση της προσφοράς και του καθοριστικού τους ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών στην κοινωνία.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ) οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι παγκόσμιοι εταίροι, έχουν εντοπίσει ότι οι μαίες είναι το ΚΛΕΙΔΙ για την μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας. Αναγνωρίζουν δε τη μαία ως τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας για την φροντίδα κάθε γυναίκας με ιστορικό χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης και την εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού.

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών (ΔΣΜ) γιορτάζει φέτος την Διεθνή Ημέρα Μαιών 2021 με θέμα «Ακολουθούμε τα Δεδομένα: Επενδύουμε στις Μαίες και στους Μαιευτές »για να υποστηρίξει ότι, η ποιοτική μαιευτική φροντίδα που παρέχεται από τις μαίες και τους μαιευτές σε ολόκληρο τον κόσμο στο τομέα της υγείας, τεκμηριωμένα πλέον, συμβάλλει στη βελτίωση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών και της υγείας του νεογέννητου μέχρι και την εφηβεία.

Η Ετήσια έκθεση του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2021, παρουσιάζει τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, τα οποία παρέχουν μια ενημερωμένη βάση στοιχείων αναφορικά με τον αντίκτυπο της ποιοτικής μαιευτικής φροντίδας που παρέχεται από τις μαίες, όπως αυτό αποτυπώνεται στην υγεία των μητέρων, των νεογέννητων και των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών, από αυτά τα δεδομένα απορρέει η αναγκαιότητα, τα κράτη να επενδύσουν στις μαίες και τους μαιευτές ώστε να μειωθεί η μητρική και νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην επιτυχία του 3ου στόχου της Αειφόρου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται μέχρι το 2030 η μητρική θνησιμότητα να μειωθεί σε λιγότερο από 70 ανά 100.000 ζωντανές γεννήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δυστυχώς η πάνδημα του Covid 19, έχει επηρεάσει δυσμενώς την μαιευτική φροντίδα αφού πάρα πολλές μαίες αλλά και γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους και τα δικαιώματα τους, ιδιαίτερα κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, καθώς τα κράτη δεν τις υπολόγισαν στους προϋπολογισμούς για τη χορήγηση απαραίτητου προστατικού εξοπλισμού ιδιαίτερα για τις μαίες που εργάζονταν στη κοινότητα. Συνεπώς δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και τα κράτη να ακολουθήσουν τα δεδομένα των ερευνών και να επενδύσουν στις μαίες και στους μαιευτές. Η έλλειψη μαιών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο και είναι απαραίτητο τα επόμενα 10 χρονιά να αυξηθεί ο αριθμός των 900,000 που αριθμούν σήμερα οι μαίες παγκόσμια σε 1.300.000 τουλάχιστον. Μόνο με κάλυψη του 95% των αναγκών θα προληφθούν 67% των μητρικών και 64% των νεογνικών θανάτων καθώς και το 65% θνησιγενών νεογνών, σώζοντας συνολικά 4·3 εκατομμύρια ζωές ετησίως μέχρι το 2035.

Η σωστή αξιοποίηση των μαιών, στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών στις Σκανδιναβικές χώρες, έχει μειώσει τη μητρική και νεογνική θνησιμότητα μέχρι και 3% από το 1990 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχει μειώσει τους πρόωρους τοκετούς, έχει βελτιώσει τους  δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχει μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το κόστος της φροντίδας ( ΔΣΜ 2019). Συνεπώς ορθά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ 1996) καθορίζει ότι το πλαίσιο της μαιευτικής φροντίδας σε κάθε χώρα, πρέπει να είναι ποιοτικό, προσβάσιμο, επαρκές, αποτελεσματικό, αποδοτικό, ασφαλές και ισότιμο για όλες τις γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η «γέννηση είναι μια φυσική και φυσιολογική λειτουργία της ζωής και η οποία δεν πρέπει να προσεγγίζεται σαν ασθένεια».

Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων στον τομέα της μαιευτικής φροντίδας στο τόπο μας, όπως είναι τα ψηλά ποσοστά καισαρικών τομών (56%) και τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού(27%) επιβάλλεται το κράτος να επενδύσει στον επαγγελματία μαία και να τον αξιοποιήσει σωστά εντός του ΓεΣΥ, μέσα από την παροχή πλαισίου φροντίδας στη κοινότητα, όπου η κάθε γυναίκα κατά τη περίοδο της κύησης, να έχει πρόσβαση σε μια μαία. Η κάθε γυναίκα θα προετοιμάζεται καλύτερα από τον κατάλληλα επιστημονικά καταρτισμένο επαγγελματία υγείας και πιο εύκολα θα επιλέξει τον φυσιολογικό τοκετό και το μητρικό θηλασμό, παράμετροι οι οποίοι συμβάλλουν στην θεμελίωση της υγείας της κάθε οικογένειας η οποία αποτελεί το κύτταρο της κάθε κοινωνίας.

Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η υλοποίηση της διακήρυξης του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία Δωματίων Φυσικού Τοκετού σε όλα τα Δημόσια Μαιευτήρια, βελτιώνοντας  την ποιότητα της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας και κατ΄ επέκταση των δεικτών μητρικής και νεογνικής υγείας στο τόπο μας, αλλά και την κατοχύρωση του δικαιώματος των γυναικών για επιλογή στο τόπο τοκετού.                               

Τέλος ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, με την ευκαιρία της 5ης Μαΐου Διεθνούς Ημέρας Μαιών, εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μαίες/Μαιευτές και δηλώνει παρών στην υποστήριξη του δικαιώματος των μαιών για κατάλληλη και συνεχή εκπαίδευση, επαρκή στελέχωση των τμημάτων ώστε να παρέχεται απρόσκοπτα σε όλες τις μητέρες και τα νεογνά τους ποιοτική μαιευτική φροντίδα με πλήρη αναγνώριση του ρόλου τους και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται με τις μαίες.  Ταυτόχρονα εκφράζει τις ευχαριστίες του για την σημαντική συμβολή τους σε συνεργασία με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας στην αναχαίτισης της πανδημίας του Covid 19.

Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ

Σχετικά Άρθρα