ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

05 Φεβρουαρίου 2024, 12:11

images

Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας ανά την υφήλιο, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μόνο για το έτος 2020, υπολογίζεται ότι ευθύνεται για περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους. Το γεγονός αυτό τον καθιστά ως δεύτερη κύρια αιτία θανάτου διεθνώς.

Οι εξελίξεις που έχει επιτύχει η επιστήμη στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου είναι εντυπωσιακές, καινοτόμες και ελπιδοφόρες. Δυστυχώς όμως εντυπωσιακή είναι και η πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι που αναζητούν, αν όχι τη βέλτιστη, τότε τη βασική φροντίδα για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου. Το κάθε άτομο έχει δικαίωμα στην αβίαστη παροχή του ύψιστου αγαθού, το οποίο είναι η υγεία και η διατήρηση της, χωρίς να μεσολαβούν περιορισμοί και εμπόδια, όπως είναι  το εισόδημα, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, η γεωγραφική θέση, η εθνικότητα, το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ηλικία και η  αναπηρία.

Εκτιμάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως το 70% των θανάτων λόγω καρκίνου συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, με μόνο το 30% αυτών των χωρών να παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αντιμετώπισης του καρκίνου, σε σύγκριση με το 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι έγχρωμες γυναίκες έχουν σημαντικά χαμηλότερο πενταετές ποσοστό επιβίωσης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από ότι οι  λευκές γυναίκες. Στη Νέα Ζηλανδία, οι Μαορί (ιθαγενής πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας) έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Οι προσφυγικοί πληθυσμοί είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο προχωρημένου σταδίου. Αυτές οι ανισότητες, το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, είναι ως ανεπίτρεπτες, καθώς μέχρι και 3,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να διασώζονται  κάθε χρόνο με τη χρήση κατάλληλων στρατηγικών για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την έγκαιρη και ποιοτική θεραπεία. 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει γίνει μια από τις πιο διαδεδομένες ημέρες ευαισθητοποίησης για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασθένεια και τις επιπτώσεις της ώστε να επιδειχθεί αλληλεγγύη και υποστήριξη σε όσους έχουν προσβληθεί από αυτή. Είναι μια μέρα έκκλησης για δράση προς όλους, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι μια μέρα που υπενθυμίζει σε όλους ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν τη διαφορά  στον κόσμο αυτό.

Μέσα από εκδηλώσεις, εκστρατείες και δραστηριότητες, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου προτρέπει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να συμμετάσχουν στον αγώνα αυτό, διαμέσου μίας παγκόσμιας κινητοποίησης.

O Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής του ΠαΣυΝΜ στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στη φετινή εκστρατεία κατά του καρκίνου, διιότι μόνο μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και προσφορά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Η 4η Φεβρουαρίου 2024 σηματοδοτεί την τρίτη χρονιά της 3ετούς εκστρατείας με σύνθημα «Κλείστε το χάσμα φροντίδας» (#CloseTheCareGap). Στόχος είναι να μεταφέρει την όλη  την προσοχή σε υψηλότερο επίπεδο, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, στους ηγέτες. Η διαχρονική γνώση και εμπειρία σε θέματα καρκίνου και  οι συντονισμένες δράσεις στα πλαίσια μιας ενωμένης κοινότητας αποτελούν τα βασικά εφόδια για επιτυχή κατάληξη και άρση της αδικίας. 

Προϋπόθεση αποτελεί η μετάδοση στους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα καρκίνου, να δημιουργηθούν καινοτόμες στρατηγικές σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση της ανισότητας και να επενδυθούν πόροι για την επίτευξη ενός δίκαιου και απαλλαγμένου από τον καρκίνο κόσμου.

Επιπλέον θα καλέσουμε τους ηγέτες να εξαλείψουν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν, όπου και όπως τις χρειάζονται.

Στις 4 Φεβρουαρίου, αναγνωρίζουμε τη δύναμη της γνώσης και της βούλησης για αλλαγή. Ο συνδυασμός και αξιοποίησή τους μπορεί να μειώσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο του καρκίνου. Καλούμε όλα τα άτομα, πολιτική  και θρησκευτική ηγεσία, οργανισμούς και ομάδες να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα αυτό.

Δουλεύοντας μαζί και επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον στο οποίο η θεραπεία του καρκίνου θα είναι προσβάσιμη για όλους χωρίς αποκλεισμούς, ανισότητες και διακρίσεις. Προτρέπουμε όλους να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουν να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για  το πρόγραμμα δράσεων και επιπλέον ενημερωτικό υλικό διεθνώς μπορείτε να απευθυνθείτε στους διαδικτυακούς συνδέσμους: https://www.worldcancerday.org/,

https://www.worldcancerday.org/about/2022-2024-world-cancer-day-campaign

https://cancernurse.eu/world-cancer-day-prevcan-position-statement/

  https://www.uicc.org/

Τομέας Ογκολογικής Νοσηλευτικής

Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών

Σχετικά Άρθρα