ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα τολμηρά όνειρα είναι γένους θηλυκού

25 Μαΐου 2021, 18:00

images

Τα σεξουαλικά όνειρα δεν αποτελούν αντικείμενο φαντασίωσης μόνο των ανδρών ούτε μόνο των νέων. Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology & Sexuality, οι γυναίκες βλέπουν όλο και περισσότερα τέτοια όνειρα και ότι μάλιστα ο αριθμός τους είναι τριπλάσιος από εκείνον 50 χρόνια πριν.

Οι ερευνητές ρώτησαν 3.000 ανθρώπους σχετικά με τα όνειρα που μπορούσαν να ανακαλέσουν και είδαν ότι η πλειοψηφία είχαν δει κάποιο σεξουαλικό όνειρο. Συγκεκριμένα, σχεδόν το 83% των συμμετεχόντων είχαν δει ερωτικά όνειρα και το 47% δήλωσαν ότι τα διάφορα ερωτικά μοτίβα εμφανίζονταν στο όνειρό τους ανά περίπου 10 λεπτά. Συνολικά, το 18% των ονείρων ήταν ερωτικής φύσεως. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ποσοστού αυτού, φτάνει να πούμε ότι τα όνειρα με αθλητικό περιεχόμενο που ανέφεραν οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν το 6%, ποσοστό που ίσχυε και στα όνειρα σχετικά τόσο με τη μουσική όσο και την πολιτική.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες είχαν ελαφρώς συχνότερα σεξουαλικά όνειρα σε σύγκριση με τις γυναίκες, αλλά η διαφορά είναι ουσιαστικά αμελητέα. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το 16% των γυναικείων ονείρων και το 21% των ανδρικών ήταν ερωτικά. Όταν, όμως, εξετάστηκε η νεότερη γενιά, δηλαδή ηλικίες από 16 έως 30 ετών, τα ποσοστά αυτά ανήλθαν σε 22% και 25% αντίστοιχα.

Το γεγονός ότι περισσότερα από ένα στα πέντε όνειρα των νεαρών γυναικών στις μέρες μας αφορούν στο σεξ αποτελεί μια νέα εξέλιξη. Μια παρόμοια μελέτη του 1966 σχετικά με το περιεχόμενο των ονείρων, βρήκε ότι λιγότερα από το 4% των ονείρων των τότε γυναικών αφορούσε στο σεξ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη νέα αυτή, σύγχρονη μελέτη, η αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικών ονείρων των γυναικών «θα μπορούσε να αντανακλά μια εξέλιξη που προέκυψε στις σύγχρονες κοινωνίες έπειτα από το φεμινιστικό κίνημα».

Οι γυναίκες πλέον έχουν πολύ λιγότερη εσωτερικευμένη ντροπή σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν, να σκέφτονται ή να φαντάζονται διάφορα γύρω από το σεξ και άρα να τα ονειρεύονται. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «τα όνειρα αντανακλούν τις εμπειρίες της ζωής». Όσο περισσότερο χρόνο περνά, λοιπόν, κανείς να σκέφτεται ή να κάνει κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό το «κάτι» να εμφανιστεί στα όνειρά τους.


Σχετικά Άρθρα