ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση γονιμότητας και υπερβολικής ζέστης

22 Απριλίου 2024, 18:00

images

Η έκθεση σε υπερβολική ζέστη, σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες των ανδρών για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων κινδυνεύει να μειωθεί καθώς ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων. Τα αναπαραγωγικά κύτταρα είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζονται από τη θερμότητα, αλλά τα ευρήματα από  ερευνητές στη Σιγκαπούρη, δίνουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τα ποσοστά γονιμότητας.

Ελήφθησαν δείγματα σπέρματος από 818 άνδρες στη Σιγκαπούρη που είχαν προβλήματα γονιμότητας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκθεση των ανδρών σε υπερβολική ζέστη -  όταν η μέση θερμοκρασία της ημέρας ξεπέρασε τους 29,8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνδρες που εκτέθηκαν σε υπερβολική ζέστη τους 3 μήνες προτού δώσουν δείγμα σπέρματος, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Ο κίνδυνος χαμηλής συγκέντρωσης σπέρματος, αυξήθηκε επίσης κατά 40%.

Ο Δρ Samuel Gunther, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin που συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι οι νεαροί άνδρες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Συμβατικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται καθώς μεγαλώνει κανείς, αλλά αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη, ήταν ότι οι άνδρες στην πρώτη αναπαραγωγική τους περίοδο μεταξύ 25 και 35 ετών, ήταν αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ζέστη».

«Επομένως, μόνο και μόνο επειδή είστε νεαρός άνδρας, μην νομίζετε ότι είστε ανίκητος και μην πιστεύετε ότι δεν είστε επίσης ευάλωτοι σε αυτές τις επιπτώσεις», πρόσθεσε ο Δρ Gunther. «Προχωρώντας, το κλίμα θα γίνει πιο ζεστό . Και αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου στον οικογενειακό προγραμματισμό».

Η υπερβολική ζέστη είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζει τον κύκλο ωορρηξίας και την ποιότητα των ωαρίων των γυναικών.

Η νέα μελέτη στη Σιγκαπούρη, αποτελεί μέρος του προγράμματος «HeatSafe» του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, που διερευνά τον αντίκτυπο της υπερβολικής ζέστης στην κοινωνία.

Παρακολουθώντας τα αρχεία γέννησης περισσότερων από 31.000 γυναικών, οι ερευνητές βρήκαν μια θετική σχέση μεταξύ της αποφυγής της υπερβολικής ζέστης κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και του χαμηλότερου κινδύνου πρόωρων τοκετών.

Επομένως, εντοπίζεται και στα 2 φύλα μία σχέση μεταξύ γονιμότητας και υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Σχετικά Άρθρα