ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με καρκίνο έχουν δικαίωμα σε ικανοποιητική σεξουαλική ζωή

20 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Το 23% όσων ζουν παλεύοντας με έναν καρκίνο, ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη σεξουαλική του ζωή. Σύμφωνα με το Macmillan Cancer Support, που διεξήγαγε σχετική έρευνα, το 62% των καρκινοπαθών παλεύει με σωματικά προβλήματα που συνδέονται με την ίδια τη νόσο ή τη θεραπεία, το 34% νιώθει ότι έχασε την αυτοπεποίθησή του, και το 29% νιώθει άσχημα για την εμφάνισή του. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και ένα 28% των ασθενών που έχει υποστεί βλάβες οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη γονιμότητα ή και την ικανότητα για σεξ, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολυδιάστατο...

"Γνωρίζουμε ότι μετά τη διάγνωση ενός καρκίνου, πολλοί ασθενείς υποφέρουν σιωπηρά και βιώνουν μεγάλο άγχος για την προσωπική τους ζωή", αναφέρει ο Tracey Palmer, διευθυντής στο Κέντρο Macmillan που ανήκει στο Whittington Health NHS Trust. Και συνεχίζει: "Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων αυτών και για τη διατήρηση των προσωπικών τους σχέσεων. Πολλοί εξ αυτών δεν τολμούν να ρωτήσουν ειδικούς για αυτά τα θέματα, ούτε καν τα συζητούν με τους δικούς τους ανθρώπους".

Μάλιστα, από τα δεδομένα της έρευνας, φαίνεται ότι μόλις το 39% όσων έλαβε μέρος ζητά υποστήριξη για τα σεξουαλικά του προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τον καρκίνο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βιώνουν τις δυσκολίες εντελώς αβοήθητοι. Αλλά πώς μπορεί ένας ασθενής με καρκίνο να βοηθηθεί και τι θα κερδίσει αν διατηρήσει τη σεξουαλική του ζωή; 

Σύμφωνα με τη Δρ Hannah Tharmalingam, κλινική σύμβουλο Υγείας στο Macmillan, είναι επόμενο ο καρκίνος και οι θεραπείες του να έχουν τεράστια επίπτωση στη δυνατότητα για σεξ. "Μπορεί να πλήξει από την εικόνα του σώματος ως τις λειτουργίες του οργανισμού και την ψυχολογία", σχολιάζει η ειδικός για τον καρκίνο και συνεχίζει εξηγώντας: "Πολλές από τις αλλαγές που επιφέρει ο καρκίνος είναι προσωρινές και εξαφανίζονται λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αλλά ακόμα κι αν παραμένουν σε ένα μικρότερο βαθμό, το άτομο πρέπει να είναι ενημερωμένο και προετοιμασμένο για όσα θα αντιμετωπίσει και να θέλει να τα ξεπεράσει".

Η εκτενής ενημέρωση από τον κλινικό γιατρό για τα αντικειμενικά προβλήματα που θα προκύψουν αλλά και η στήριξη από ψυχολόγο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, μπορούν σε συνδυασμό με ένα καλό σύντροφο, να βοηθήσουν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να μείνει η σεξουαλική ζωή -αν όχι το ίδιο ικανοποιητική με πριν- τότε παρούσα και θεμιτή. Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι το σεξ είναι μέρος της ζωής και η παρουσία του κρατάει το άτομο σε μία κατάσταση ελπίδας, αισιοδοξίας και απόλαυσης της ζωής, ακόμα και με τις όποιες δυσκολίες της.

Σχετικά Άρθρα