ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικές σχέσεις νέων από το ένα άκρο...στο άλλο

26 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Από τη μία πλευρά οικογένειες με πατριαρχικές αντιλήψεις που θεωρούν "μη αποδεκτό" το γεγονός ότι η 20χρονη κόρη τους έχει ένα αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη και κάνει σεξ. Κι από την άλλη πλευρά, οικογένειες που θεωρούν ...οκ να κοιμάται το παιδί τους στο διπλανό υπνοδωμάτιο με το νέο του σύντροφο. Σεξολόγοι στη Δανία προσπάθησαν να βρουν πού χάθηκε το μέτρο και γιατί...

Οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ταμπού σε όλες τις κοινωνίες, ειδικά όταν το ζήτημα έχει να κάνει με έφηβους και οριακά ενήλικες οι οποίοι ζουν ακόμα με τους γονείς τους, εξαρτώνται από αυτούς οικονομικά και γενικά αποτελούν τα "παιδιά" της οικογένειας. Ακόμα και στον προηγμένο δυτικό κόσμο, όπου είναι αποδεκτό και θεμιτό να κάνουν οι νέοι σεξ από την εφηβεία τους, δεν είναι συνηθισμένο, ούτε και αποδεκτό να το κάνουν μέσα στο ίδιο σπίτι όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (γονείς και αδέλφια). Αυτό όμως δεν είναι κάτι που εξυπακούεται για όλους ανεξαιρέτως. Κάποιοι έχουν τόσο πολύ κακομάθει ή εγκαταλείψει τα παιδιά τους, ώστε τους παρέχουν τη δυνατότητα να ζουν τις σεξουαλικές τους περιπέτειες σε κοινή, οικογενειακή θέα.

"Προκαλεί ενδιαφέρον σε μία χώρα όπου δεν είναι πολύ δύσκολο να ζήσει ένας νέος σε δικό του διαμέρισμα (τη Δανία), να δέχονται κάποιοι γονείς να ζει το παιδί τους, μαζί τους, και να φέρνει στον ίδιο χώρο τους συντρόφους του, άλλοτε να συζούν κανονικά όλοι μαζί, κι άλλοτε απλά να περνούν κάποια βράδια. Αυτό δεν είναι διόλου υγιές, ούτε συμβαίνει γύρω μας συχνά, αλλά όταν προσπαθείς να τους πεις ότι έχουν χάσει το μέτρο, σε θεωρούν οπισθοδρομικό ή ψάχνουν δικαιολογίες", αναφέρει η σεξολόγος Δρ Υβόν βαν Μπααρνγουίζ. Και συνεχίζει: "Ουσιαστικά πρόκειται για έλλειψη ορίων στις διαπροσωπικές σχέσεις: Μεταξύ γονέων και παιδιών αλλά και μεταξύ του νέου ζευγαριού. Βάζουν ως προτεραιότητα την ανάγκη να είναι μαζί και όλα τα άλλα σβήνουν σαν να μην υπάρχουν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το συγκεκριμένο σπίτι, είναι σπίτι μίας οικογένειας. Δεν είναι ο χώρος για να ζήσει τους νεανικούς του έρωτες το παιδί, ούτε για να δημιουργηθεί άλλη οικογένεια"...

Η ειδικός αναφέρει ότι όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν φυσικά να δέχονται επισκέψεις ή περιστασιακά και για συγκεκριμένο λόγο να φιλοξενήσουν διακριτικά ένα φίλο ή ακόμα και ερωτικό σύντροφο, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μόνιμο ή να επαναλαμβάνεται συχνά. 

"Όπως ο γονέας δεν είναι υγιές να φέρει την εξωσυζυγική του ζωή μέσα στο οικογενειακό σπίτι, έτσι και το παιδί δεν μπορεί να φέρει στη διπλανή κρεβατοκάμαρα, τον έρωτα των 20 του χρόνων", αναφέρει η Δρ Μπάαρντ σχολιάζοντας με νόημα ότι "όπως άλλωστε λέει η εμπειρία της ζωής, δεν έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε έρωτα- ζωής λόγω επιλογής σε ανώριμη ηλικία"!

Σχετικά Άρθρα