ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτη σεξουαλική εμπειρία και ...αστικοί μύθοι

18 Απριλίου 2024, 18:00

images

Στην κουλτούρα μας, η απώλεια της παρθενίας, δηλαδή η πρώτη σεξουαλική επαφή, είναι μεγάλη υπόθεση, και συνήθως θεωρείται ταμπού. Οι περισσότεροι νέοι γιορτάζουν την απώλεια της παρθενίας τους ως ορόσημο της αναδυόμενης ενηλικίωσης. Ωστόσο, γονείς, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας, αποδοκιμάζουν τους εφήβους που έχουν την πρώτη επαφή «πολύ μικροί», δηλαδή πριν από τα 16 έτη σε γενικές γραμμές. Πρόσφατα, Καναδοί ερευνητές διεξήγαγαν την πρώτη έρευνα σχετικά με την πρώτη σεξουαλική εμπειρία των εφήβων, εστιάζοντας στην ηλικία κατά την πρώτη επαφή, αλλά και στην κλιμάκωση αυτής της εμπειρίας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.055 γυναίκες και 1.084 άνδρες, με μέση ηλικία τα 24. Τα ¾ αυτών ήταν λευκοί (74 %). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ήταν άθεοι, αγνωστικιστές ή οπαδοί όλων των μεγάλων θρησκειών. Σχεδόν όλοι ήταν απόφοιτοι γυμνασίου, με το 58% να έχει φοιτήσει στο κολέγιο και το 15% να έχει αποκτήσει επαγγελματικά πτυχία. Οι περισσότεροι αυτοαναφέρθηκαν ως ετεροφυλόφιλοι (80%), το 13% ως αμφιφυλόφιλοι και το 7% ως λεσβίες/γκέι.

Οι ερευνητές ρώτησαν πότε οι συμμετέχοντες είχαν βιώσει τα ακόλουθα 4 γεγονότα:

1. Ο πρώτος αυνανισμός μετά την παιδική ηλικία.

2. Ο πρώτος οργασμός.

3. Η πρώτη επαφή με τα γεννητικά όργανα άλλου ατόμου.

4. Η πρώτη ολοκληρωμένη επαφή.

Σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες (87%), δήλωσαν ότι η πρώτη τους ερωτική εμπειρία περιελάμβανε αυνανισμό. Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο αυνανισμό, καθώς οι νέοι μπαίνουν στην εφηβεία, συνήθως φτάνουν μέχρι τον πρώτο τους οργασμό.

Επιπλέον, το 7% των συμμετεχόντων στη μελέτη, είπε ότι δεν θυμόταν τις φορές που αυνανίστηκαν ως παιδιά και ότι η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία αφορούσε το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων από το/τη σύντροφό τους. Ακόμη, το 6% δήλωσε ότι η πρώτη του σεξουαλική εμπειρία, αφορούσε τη σεξουαλική επαφή.

Η μεγάλη πλειοψηφία, τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών (90%) ανέφεραν ότι οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες τους, ήταν ικανοποιητικές. Όμως, περίπου το 10% των συμμετεχόντων, θυμήθηκαν ότι η πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία με σύντροφο, περιελάμβανε αίσθημα πίεσης, εξαναγκασμού ή επίθεσης—20% των γυναικών, το 4% των ανδρών. Επιπλέον, περίπου το 4% του συνολικού δείγματος δήλωσε ότι οι σεξουαλικές εμπειρίες του πρώτου συντρόφου, τους οδήγησαν σε σεξουαλικές λοιμώξεις ή εγκυμοσύνη, 6% των γυναικών, 1% των ανδρών.

Γι' αυτό οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι σεξουαλικοί παιδαγωγοί εργάζονται τόσο σκληρά για να καθυστερήσουν την πρώτη επαφή των εφήβων. Εάν οι έφηβοι περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα 16, είναι πιο πιθανό να απολαμβάνουν πιο ευχάριστες κι ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες με το/τη σύντροφό τους.

Σχετικά Άρθρα