ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Lancet: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφορούν και τους άνω των 60

27 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καλύτερη σεξουαλική ζωή που ζουν σήμερα οι άνω των 60 ετών... Μία από αυτές, είναι η επίπτωση του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 έως 89 ετών που αυξάνεται σε ορισμένες χώρες.

«Ο ιός HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι εξίσου διαδεδομένα στον σεξουαλικά ενεργό ηλικιωμένο πληθυσμό με το νεαρό πληθυσμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε εκεί», επισημαίνει ο Δρ Evandro Fei Fang, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο. Ο Δρ Fang και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τις παγκόσμιες τάσεις σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης, του επιπολασμού, της θνησιμότητας και των προσαρμοσμένων στην αναπηρία ετών ζωής του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων ηλικίας 60 έως 89 ετών από το 1990 έως το 2019, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 204 χώρες.

Όπως παρατήρησαν, αν και ο αριθμός των ηλικιωμένων ενηλίκων με τον HIV και άλλα ΣΜΝ έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες παγκοσμίως, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων δείχνει ότι τα ΣΜΝ στους ηλικιωμένους ενήλικες, εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Μόλις το 2019, καταγράφηκαν περισσότερα από 77.000 νέα κρούσματα του ιού HIV και σχεδόν 26,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα άλλων ΣΜΝ σε ηλικιωμένους ενήλικες.

«Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην ανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ασία και σε περιοχές του Ειρηνικού της Ασίας με υψηλό εισόδημα. Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση», εξηγεί ο Δρ Fang.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το γεγονός ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν διστάζουν να πάρουν διαζύγιο ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, συνδυαζόμενο με το γεγονός ότι στην τρίτη ηλικία δεν τίθεται ζήτημα αντισύλληψης κι άρα αμελούν τη χρήση προφυλακτικού, δημιουργεί το πρόβλημα! Επίσης, επισημαίνουν ότι η εκτεταμένη χρήση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία και οι προσβάσιμες βιομηχανίες του σεξ σε ορισμένες χώρες και περιοχές, συμβάλλουν περαιτέρω στην εξάπλωση του HIV και άλλων ΣΜΝ μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων που συνηθίζουν πια να κάνουν περισσότερα ταξίδια. 

Σχετικά Άρθρα