ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει η κατανάλωση κρέατος τη στυτική λειτουργία;

17 Απριλίου 2024, 18:00

images

Η Δρ Rachel S. Rubin, ουρολόγος και ειδικός σεξουαλικής ιατρικής με έδρα την περιοχή της Ουάσιγκτον, DC, είναι παραγωγός ενός podcast με τίτλο Sex Matters, στο οποίο συνομιλεί με ειδικούς που κάνουν έρευνα στη σεξουαλική ιατρική. Η ίδια παρευρέθηκε σε μία διάλεξη από τη Δρ Stacy Loeb, ενώ βρισκόταν στο συνέδριο Ουρολογίας της Mayo Clinic. Η ομιλήτρια είναι ερευνήτρια που εξειδικεύεται στον καρκίνο του προστάτη και την υγεία των ανδρών. Έτσι, η Rubin αποφάσισε να καλέσει στο podcast της τη Loeb, για να συνομιλήσουν για τη σχέση της φυτικής διατροφής με τη στυτική δυσλειτουργία.

Η Loeb αναφέρει: «Αρχικά εξετάσαμε τη στυτική λειτουργία σε άνδρες χωρίς καρκίνο του προστάτη στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας, μια πολύ μεγάλη μελέτη κοόρτης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διαπιστώσαμε ότι, μεταξύ των παμφάγων ανθρώπων, όσοι έτρωγαν περισσότερα φυτικά και λιγότερα ζωικά τρόφιμα, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Στη συνέχεια, δημοσιεύσαμε μια νέα εργασία στην οποία εξετάσαμε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Αυτοί οι άνδρες αντιμετωπίζουν επιπλέον προκλήσεις στη σεξουαλική λειτουργία, επειδή, εκτός από τις τυπικές καρδιαγγειακές αλλαγές με τη γήρανση, η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που εμπλέκονται στις στύσεις. Αλλά παραδόξως, ακόμη και σε αυτόν τον πληθυσμό, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα φυτικά και λιγότερα ζωικά τρόφιμα, είχαν καλύτερες βαθμολογίες για τη στυτική λειτουργία.

Αυτά ήταν πραγματικά καλά νέα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να τρώνε περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Το κρέας συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία και θεωρείται καρκινογόνο. Είναι απλώς κάτι από το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να μείνουμε μακριά».

Ακόμη και για τους άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη ή στυτική δυσλειτουργία, η ίδια δήλωσε: «Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμα κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής».

Σχετικά Άρθρα