ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το NHS βοηθά τα παιδιά με εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια

01 Απριλίου 2023, 08:00

images

Το Εθνικό Κέντρο για Διαταραχές Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία, βοηθά τα παιδιά που αναζητούν θεραπεία για βιντεοπαιχνίδια -μερικές φορές, αυτά τα παιδιά παίζουν έως και 14 ώρες την ημέρα- δηλαδή περισσότερο από το ήμισυ της ημέρας. Κάποια παιδιά παραλείπουν ακόμη και το σχολείο για να συνεχίσουν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, αναφέρεται σε μελέτες.

Η ιδρύτρια και διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για Διαταραχές Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού, η καθηγήτρια Henrietta Bowden-Jones, προειδοποίησε για τη σοβαρή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διαταραχή ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι μια συνθήκη που βλάπτει τον έλεγχο του παιχνιδιού, αυξάνοντας την προτεραιότητα που δίνεται στο gaming έναντι άλλων δραστηριοτήτων στο βαθμό που το παιχνίδι υπερισχύει άλλων ενδιαφερόντων και καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ο ψυχολόγος Douglas Gentile από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, μελετά τις διαταραχές ηλεκτρονικών παιχνιδιών για δεκαετίες και λέει ότι περίπου το 8,5% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες που παίζουν βιντεοπαιχνίδια ήταν εθισμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα του 2011. Τώρα, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ο αριθμός είναι μεταξύ 1,7% και 10 %, ποσοστό που αποκλίνει σημαντικά από την πραγματικότητα, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστεί το εύρος των διαταραχών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ενώ ορισμένες προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ότι ορισμένα βιντεοπαιχνίδια περιλαμβάνουν πλεονεκτήματα ψυχικής υγείας, ο κίνδυνος εθισμού υπάρχει πάντα. Εάν χρησιμοποιηθούν με ασφαλή και οριοθετημένο τρόπο, η έρευνα λέει ότι τα παιχνίδια μπορούν πράγματι να αποφέρουν οφέλη στην ψυχική υγεία κάποιου.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή για την υγεία σας. Υπάρχουν άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες που έχουν σημαντική επίδραση στην ευημερία ενός ατόμου. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που σχετίζεται θετικά με την ψυχική υγεία των ανθρώπων και η ρύθμιση των βιντεοπαιχνιδιών θα μπορούσε να προσφέρει αυτά τα οφέλη στους παίκτες", λέει η ερευνητική ομάδα από το Oxford Internet Institute, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Για να βοηθήσουμε πλήρως κάποιον που υποφέρει από εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια, η Bowden-Jones επισημαίνει ότι ο χρόνος θεραπείας είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια έγκαιρα εάν δείτε σημάδια εθισμού και τα μέλη της οικογένειας να αναζητήσουν βοήθεια εάν αισθάνονται τον αντίκτυπο του παιχνιδιού στους συγγενείς τους.



Σχετικά Άρθρα