Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά ότι το ...κάρμα επηρεάζει τη ζωή τους;
06 Μαΐου 2025, 09:00

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «κάρμα», οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το σύμπαν είναι ο προσωπικός τους υποστηρικτής αλλά και ένας αυστηρός κριτής για όλους τους άλλους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό Psychology of Religion and Spirituality. Οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 2.000 ανθρώπους να γράψουν για τις εμπειρίες τους με το κάρμα - την πεποίθηση ότι οι καλές πράξεις ανταμείβονται και οι κακές πράξεις τιμωρούνται -.
Όταν οι συμμετέχοντες έγραψαν για τον εαυτό τους, το 59% αφηγήθηκε ιστορίες για το πώς ανταμείφθηκαν για τις καλές τους πράξεις. Στις ιστορίες τους για τους άλλους, το 92% αναφέρθηκαν σε αποτυχημένες ερωτικές, φιλικές και εργασιακές σχέσεις.
«Η ιδέα για το κάρμα επιτρέπει στους ανθρώπους να νιώθουν υπερηφάνεια για τα καλά πράγματα που τους συμβαίνουν, ακόμη και όταν δεν είναι σαφές τι ακριβώς έκαναν για να επέλθει το καλό αποτέλεσμα», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Cindel White. «Αλλά επιτρέπει επίσης στους ανθρώπους να βλέπουν τα βάσανα των άλλων ως μία αιτιολογημένη τιμωρία».
Τα ευρήματα προσφέρουν μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας σχηματίζει κρίσεις για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, δήλωσε η White, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, η οποία μελετά πώς τα ψυχολογικά κίνητρα αλληλεπιδρούν με την πνευματικότητα.
«Πιστεύω ακράδαντα στην παροχή φιλανθρωπικών δωρεών σε όσους έχουν ανάγκη, όσο μικρές κι αν είναι», αναφέρει μια ανώνυμη απάντηση από τη μελέτη. «Το να κάνω κάτι τέτοιο με έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό και περιστασιακά άτομα μου κάνουν χάρες χωρίς να το ζητήσω».
Η μελέτη εξέτασε δείγματα συμμετεχόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σιγκαπούρη και την Ινδία για να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα πολιτισμικού και θρησκευτικού υποβάθρου. Αξιοσημείωτα, τα αποτελέσματα διέφεραν ελαφρώς μεταξύ των δυτικών και των μη δυτικών πολιτισμών, με τους Ινδούς και τους Σιγκαπουριανούς συμμετέχοντες να εμφανίζουν μειωμένη προκατάληψη αυτοβελτίωσης, ένα εύρημα που συνάδει με προηγούμενη έρευνα.
Η White είπε ότι η μελλοντική της έρευνα θα διερευνήσει πώς αυτές οι πεποιθήσεις γύρω από το κάρμα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων.
«Υπάρχουν μερικές φορές διαφορές μεταξύ των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του τι πραγματικά σκέφτονται οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή και του πώς ενεργούν», είπε η White. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπου παρακινούνται από την ίδια την εμπειρία και θα σκεφτούν το κάρμα με πολύ διαφορετικό τρόπο».