ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η αφαντασία και πώς αντιμετωπίζεται

29 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει αφαντασία – δηλαδή το φαινόμενο αδυναμίας οπτικοποίησης διανοητικών εικόνων, δήλωσε ο νευρολόγος Adam Zeman, καθηγητής γνωσιακής και συμπεριφορικής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία και επίτιμος συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Ο Zeman επινόησε τον όρο το 2015, όταν γνώρισε έναν άνδρα που κάποτε είχε έντονες αναμνήσεις αλλά τις έχασε μετά από εγχείρηση καρδιάς.

«Κάναμε μια μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου και διαπιστώσαμε ότι, όταν κοίταζε πράγματα ο εγκέφαλός του ανταποκρινόταν κανονικά, αλλά όταν προσπάθησε να τα φανταστεί, δεν υπήρχε ενεργοποίηση οπτικών περιοχών του εγκεφάλου», είπε ο Zeman. Από τότε, η έρευνα έχει εκτοξευθεί, δήλωσε ο ίδιος, ο οποίος συνέγραψε μια ανασκόπηση της επιστήμης για την αφαντασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Cognitive Sciences .

"Αν φαντάζεστε ότι κοιτάζετε τον ήλιο, οι κόρες των ματιών σας πραγματικά συστέλλονται λίγο", είπε ο Zeman. «Με το να φανταστείτε ότι είστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, οι κόρες των ματιών σας θα διαστέλλονται λίγο. Ωστόσο, τα άτομα με αφαντασία δεν παρουσιάζουν αυτό το αποτέλεσμα.

«Αν έχετε δει εικόνες και σας διαβάζουν μια πολύ τρομακτική ιστορία, ιδρώνετε. Ωστόσο, τα άτομα με αφαντασία δεν το κάνουν», συνέχισε. «Αλλά ιδρώνουν αν τους δείξετε τρομακτικές φωτογραφίες».

Οι ερευνητές συνειδητοποιούν τώρα ότι η αφαντασία μπορεί να συσχετιστεί με εξασθένηση της μνήμης, αυτισμό ή τύφλωση κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα περισσότερα πρόσωπα, ακόμη και αυτά των αγαπημένων τους προσώπων. Τέλος, τα άτομα με αφαντασία είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε τομείς που αφορούν στις επιστήμες, τα μαθηματικά ή την τεχνολογία πληροφοριών, κατέληξε ο Zeman.



Σχετικά Άρθρα