ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μαγνητάκια στο ψυγείο συμβάλουν στην ανάκληση των αναμνήσεων

22 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Τα μαγνητάκια ψυγείου είναι εξαιρετικά λειτουργικά αναμνηστικά διακοπών. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αυτά τα μαγνητάκια , μπορεί επίσης να συμβάλουν σημαντικά στην ανάκληση μνημών. Για να κατανοήσουν καλύτερα τις σχέσεις των ανθρώπων με τις αναμνήσεις των διακοπών τους, ο John Byrom, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν συνεντεύξεις –συχνά στις κουζίνες των ανθρώπων, μπροστά στα ψυγεία τους– με 19 Βρετανούς που είχαν τουλάχιστον 20 τέτοια αναμνηστικά διακοπών. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Tourism Research, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα αναμνηστικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση των αναμνήσεων και να πυροδοτήσουν συναισθηματικές αντιδράσεις, με ορισμένους συμμετέχοντες, να ισχυρίζονται ότι τα μαγνητάκια του ψυγείου τους, ήταν πιο σημαντικά από τις φωτογραφίες ως βοηθήματα ανάκλησης αναμνήσεων.

«Πηγαίνοντας σε οποιοδήποτε μέρος, προφανώς σε μια μέρα, θα μπορούσαν να τραβηχτούν 50 έως 100 φωτογραφίες… Ενώ τώρα δεν έχω την τάση να φωτογραφίζω τίποτα… Θα πάρω απλώς έναν μαγνήτη ψυγείου στο τέλος», είπε ένας συμμετέχων .

Μάλιστα, το να ξεχάσετε να αγοράσετε έναν μαγνήτη, μπορεί να γίνει πηγή άγχους και στρες. Μια γυναίκα ανέφερε ότι έπρεπε να κάνει μια απερίσκεπτη αγορά αεροδρομίου, κάτι για το οποίο δεν ήταν ευχαριστημένη. Και όταν ο Byrom παρουσίασε πρόσφατα τα ευρήματά του σε ένα σεμινάριο, μια παρευρισκόμενη περιέγραψε ότι αγόρασε έναν μαγνήτη στο διαδίκτυο και τον είχε στείλει από τον προορισμό των διακοπών της μόλις επέστρεφε σπίτι.

«Ήταν σαφές ότι, όταν οι άνθρωποι μιλούσαν για το τι σήμαιναν τα μαγνητάκια τους για αυτούς, ήταν πολύ εύκολα σε θέση να δημιουργήσουν αυτές τις αναμνήσεις και τις απαντήσεις πολύ συγκεκριμένων γεγονότων ή ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων συγκλονιστικών παραδειγμάτων διακοπών που είχαν με ανθρώπους που είχαν πεθάνει ή παιδιά που έχουν μεγαλώσει και έχουν απομακρυνθεί», είπε ο Byrom.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αναμνηστικά που βλέπουμε συχνά, όπως οι μαγνήτες του ψυγείου που οι συμμετέχοντες έβλεπαν πολλές φορές την ημέρα, οδήγησαν στο να θυμούνται λιγότερα από αναμνηστικά που δεν βλέπονταν τόσο συχνά», δήλωσε η Δρ Annemarie Zijlema, από το Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, η οποία ερευνά πώς τα προσωπικά αντικείμενα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκληση αναμνήσεων.

Σχετικά Άρθρα