Ψυχική νόσος αφορά περισσότερο τους ηλικιωμένους και μειώνει το προσδόκιμο ζωής
22 Δεκεμβρίου 2024, 09:00
Το 1/4 των ατόμων με διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι 60 ετών και άνω, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί πολύ μέχρι το 2030. Η μέση ηλικία έναρξης της διπολικής διαταραχής είναι τα 25 έτη, σύμφωνα με την Εθνική Συμμαχία για τις Ψυχικές Ασθένειες στις ΗΠΑ.
Το 0,5% έως 1,0% των ηλικιωμένων ενηλίκων επηρεάζονται από διπολική διαταραχή τύπου Ι και ΙΙ, ωστόσο η ψυχική νόσος αντιπροσωπεύει περίπου το 6% έως 10% των ψυχιατρικών επισκέψεων ηλικιωμένων.
Όχι τυχαία... Στους γηραιότερους εκδηλώνονται συχνότερα καταθλιπτικά επεισόδια σε σύγκριση με την εμφάνιση μανίας (ακραία ανεβασμένη διάθεση) και υπομανίας (υψηλή ενεργητικότητα). Μάλιστα, τα μανιακά επεισόδια είναι μικρότερης βαρύτητας και τα ψυχωσικά χαρακτηριστικά περιορισμένα. Επίσης οι μεγαλύτεροι ενήλικες βιώνουν νέα συμπτώματα, όπως η κακή μνήμη και η ευερεθιστότητα, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας και παρουσιάζουν αντίσταση σε φαρμακευτικές θεραπείες, όπως υποστηρίζει έρευνα.
Σύμφωνα με έκθεση του 2015, η διπολική διαταραχή μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση και να συμβάλει στη γνωστική έκπτωση ενώ και άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει τη σύνδεση μεταξύ της διπολικής διαταραχής και της γνωστικής εξασθένησης, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας από κάθε επεισόδιο διπολικής. Κάπως έτσι, στους ηλικιωμένους είναι πιθανότερη η επιβραδυμένη επεξεργασία πληροφοριών.
Νευρολογικές αλλαγές παρουσιάζουν επιδείνωση από τη διαδικασία γήρανσης, τη γενική εικόνα του ασθενή, τις επαναλαμβανόμενες συναισθηματικές διακυμάνσεις αλλά και τις καταχρήσεις.
Έρευνα του 2022, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι με διπολική διαταραχή έχουν πολύ λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλο και αυτό συμβάλλει στη συναισθηματική συμπεριφορά και τη συναισθηματική ρύθμιση. Επιπρόσθετα επηρεάζει περισσότερες περιοχές που ευθύνονται για τη μνήμη, τη νόηση και άλλες λειτουργίες.
Οι ασθενείς αυτοί συχνά μάλιστα παρουσιάζουν και άλλα προβλήματα υγείας όπως μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο παρουσιάζοντας χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Tags: Διπολική Διαταραχή, Μανιοκατάθλιψη