ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς: Σε τι μας οφελεί η αγκαλιά

21 Ιανουαρίου 2022, 11:30

images

Όλοι μας έχουμε ανάγκη από μια αγκαλιά πού και πού. Και αυτό γιατί η αγκαλιά μας προσφέρει πολλά παραπάνω απ’όσα φανταζόμαστε.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς που γιορτάζεται στις 21 Ιανουαρίου αναγνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα που μας χαρίζει.

Αρκετά από τα οφέλη της αγκαλιάς, σύμφωνα με μελέτες, είναι ότι βοηθά στη δημιουργία ενός καλού ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει το κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και απελευθερώνει υγιείς ορμόνες.

Σύμφωνα με το healthline, η θετική επίδραση της αγκαλιάς στον οργανισμό μας μπορεί να εξηγηθεί από μία χημική ουσία η οποία απελευθερώνεται με την αγκαλιά. Η ωκυτοκίνη, που ονομάστηκε επίσης «ορμόνη αγκαλιάς» και συνδέεται άμεσα με την ευτυχία και το λιγότερο άγχος.

Σε μία έρευνα στην οποία πήραν μέρος πάνω από 400 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αγκαλιά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες του να αρρωστήσει ένα άτομο. Οι συμμετέχοντες με περισσότερη στήριξη από τον περίγυρο τους ενώ είχαν αρρωστήσει, είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα σε σύγκριση με αυτούς με λιγότερη στήριξη.

Σε ένα άλλο πείραμα, ζητήθηκε σε μία ομάδα ζευγαριών να κρατούν το χέρι ο ένας του άλλου για 10 λεπτά και να αγκαλιαστούν για 20 δευτερόλεπτα. Σε μία άλλη ομάδα ζητήθηκε να μην μιλήσουν μεταξύ τους για 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην πρώτη ομάδα η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα.

Επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει, εξίσου, ότι η αγκαλιά ή το άγγιγμα μπορούν να μειώσουν το άγχος και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση στους ανθρώπους. Ακόμη και το άγγιγμα ενός άψυχου αντικειμένου, όπως ένα αρκουδάκι, βοηθά στη μείωση των φόβων των ανθρώπων για την ύπαρξή τους.

Σχετικά Άρθρα