ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καιρός επηρεάζει ακόμα και την απόδοσή μας στην εργασία

15 Ιανουαρίου 2021, 09:00

images

Μια ηλιόλουστη μέρα εκτός από την ψυχική ευφορία και τη σύνθεση βιταμίνης D που μάς προσφέρει, συνεισφέρει και στην αποδοτικότητά μας στην εργασία. Αυτό δείχνει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Leuphana της Γερμανίας, που διεξήχθη στον κοινό άξονα με προηγούμενες μελέτες για την επίδραση που έχουν τα καιρικά φαινόμενα στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Applied Psychology.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις απαντήσεις 115 εργαζόμενων για 457 εργάσιμες ημέρες, με σκοπό να καταλήξουν σε συμπεράσματα αναφορικά με τα επίπεδα ενεργητικότητας, την ικανοποίηση από την εργασία τους, την εξάντληση που σχετίζεται με αυτή και το άγχος της δουλειάς.

Στη συγκεκριμένη μελέτη ημερολογίου, η οποία διεξήχθη Απρίλιο, τον κατεξοχήν μήνα καιρικών διακυμάνσεων στη Γερμανία, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντούν σε δύο έρευνες καθημερινά, το πρωί πριν την εργασία και μετά το πέρας της, διαμορφώνοντας έτσι ένα εικονογραφημένο διάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν τα διαφορετικά καιρικά φαινόμενα και οι αλλαγές με σύμβολα (όπως ένας ήλιος, ένας ήλιος καλυμμένος από σύννεφο, ένα σύννεφο με βροχή κ.ο.κ.).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, ο καλός πρωινός καιρός συσχετίστηκε μόνο με τη θετική διάθεση και ευημερία: όσο καλύτερος ήταν ο καιρός, τόσο ενεργητικότεροι και αποδοτικοί αισθάνονταν οι εργαζόμενοι, ενώ ανάλογα κινήθηκε και η ικανοποίηση από τη δουλειά τους. Αντιθέτως, η κακοκαιρία πολλαπλασίαζε το αίσθημα κόπωσης και απογοήτευσης ενώ, προς έκπληξη των ερευνητών, κόπωση και άγχος δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τον καιρό.

Όπως ανέφεραν η Δρ Laura Venz, τα ευρήματα προσφέρονται για χάραξη στρατηγικών και κινήτρων που βελτιώσουν την αποδοτικότητα των υπαλλήλων: Να προτιμούν το περπάτημα ή το ποδήλατο όποτε η καλοκαιρία το επιτρέπει και, αντίστοιχα, αντίμετρα για τις ημέρες που ο καιρός δεν δείχνει τις καλύτερες προθέσεις του.


Σχετικά Άρθρα