ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μερικές «ιδιοτροπίες» δεν είναι τυχαίες: Πρόκειται για ψυχικές διαταραχές

30 Μαρτίου 2023, 16:00

images

Ένας στους πέντε ενήλικους στη Βρετανία βρίσκει αποκρουστικό τον ήχο που ακούγεται όταν κάποιος μασάει δίπλα τους ενώ κάποιοι λιγότεροι ενοχλούνται ακόμα και με τον ήχο της αναπνοής. Μέχρι το 2016 η διαταραχή αυτή ονομαζόταν relou (στα γαλλικά σημαίνει «ενοχλητικό», «αξιοθρήνητο»).

Το φαινόμενο σήμερα έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς ψυχικής υγείας και αποκαλείται μισοφωνία. Αποτελεί δε διαταραχή ευαισθησίας στους ήχους. Ιατρικά περιγράφεται ως η ενόχληση που νιώθει ένα άτομο από το περιεχόμενο και όχι την ένταση ήχων όπως το ρουθούνισμα ή το χασμουρητό.

Οι ήχοι αυτοί, όμως, δεν είναι απλώς ενοχλητικοί, αλλά δημιουργούν και μία αντίδραση φυγής στο άτομο, ενώ γενικότερα το άτομο θα μπορούσε να κλονιστεί συναισθηματικά και να απομακρυνθεί από τον κοινωνικό του περίγυρο καθώς δεν αντέχει πια να ακούει αυτούς τους ήχους και να παραμένει ατάραχο.

«Συχνά τα άτομα με μισοφωνία αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους επειδή αντιδρούν με αυτό τον τρόπο, ειδικά όταν ανταποκρίνονται σε ήχους που γίνονται από αγαπημένα πρόσωπα» εξηγεί η συν-συγγραφέας Δρ Jane Gregory, κλινική ψυχολόγος του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας της Οξφόρδης.

Σχετικά Άρθρα