ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Everything Shower", η νέα τάση του TikTok

21 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Εάν έχετε μπει ποτέ στο ντους στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας και αμέσως αισθανθήκατε λίγο πιο ήρεμοι, τότε ίσως σας ενδιαφέρει μια νέα τάση στο TikTok: Το "Everything Shower".

Το "Everything Shower" δεν αφορά μόνο το πλύσιμο. Περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά από πρακτικές αυτοφροντίδας, από το να εφαρμόσετε μια μαλακτική μάσκα μαλλιών και να χρησιμοποιήσετε ένα καλό καθαριστικό στο δέρμα σας, μέχρι το ξύρισμα και την απολέπιση από την κορυφή ως τα νύχια.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης τάσης λένε ότι αυτές οι ''τελετουργίες'' αυτοφροντίδας βοηθούν σε πάρα πολλούς τομείς. Για μερικούς, αποτελούν ουσιαστικό μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας τους και μια ευκαιρία να θέσουν τον εαυτό τους ως προτεραιότητα.

Για την Tania Taylor, κλινική υπνοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια, δεν έχει να κάνει με τις ακριβές λοσιόν και τα φίλτρα που χρησιμοποιείτε, αλλά με τη δύναμη της ''τελετουργίας''. Είναι η δέσμευση σε αυτήν την πρακτική και η διαδικασία αφιέρωσης χρόνου στον εαυτό σας που παρέχει το μεγαλύτερο όφελος.

Αντίθετα, «η κακή προσωπική υγιεινή μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ η αυτοφροντίδα μέσω του μπάνιου αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερα ευεργετική για την ψυχική μας υγεία», επισημαίνει η Taylor.

Πιστεύει ότι τα οφέλη της αφής δεν πρέπει να υποτιμώνται. «Η έρευνα δείχνει ότι όταν αισθανόμαστε φροντισμένοι και χρησιμοποιούμε σωματική αφή, ενθαρρύνουμε την παραγωγή σημαντικών ορμονών (ωκυτοκίνη και ενδορφίνες) που εμπλέκονται στο να μας κάνουν να νιώθουμε καλά», ενώ προσθέτει ότι αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στο σώμα.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε επίσης να συμπληρώσετε την τάση «Everything Shower». Μερικές συνήθειες που η Taylor πιστεύει ότι μπορούν να αποδειχθούν ευεργετικές, περιλαμβάνουν την απόλαυση ενός χόμπι, το να περνάτε περισσότερο χρόνο με φίλους και οικογένεια και να περπατάτε σε χώρους με πράσινο.

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύπλοκο θέμα και σίγουρα δεν υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να το διαχειριστείτε. Αντίθετα, η καλή ψυχική υγεία είναι συχνά το μεγάλο άθροισμα πολλών τελετουργιών, όχι μόνο ενός. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: όταν χρειάζεστε μια γρήγορη λύση που ανακουφίζει από το άγχος, ένα "Everything Shower" σίγουρα δεν θα βλάψει.



Σχετικά Άρθρα