ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχουν ασκήσεις και για άτομα με αρθρίτιδα

15 Νοεμβρίου 2019, 08:05

images

Κι όμως! Κάποιου είδους γυμναστική μπορούν και ενδεχομένως πρέπει να κάνουν ακόμα και άτομα με αρθρίτιδα. Σκοπός είναι να διατηρήσουν μια σχετική ευελιξία και ελαστικότητα στις αρθρώσεις τους και να μην καθηλωθούν σε πολυθρόνα ή κρεβάτι.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ που εκπόνησαν μια τελευταία εργασία για το θέμα αυτό, τονίζουν ότι η σωματική άσκηση είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας της αρθρίτιδας. Το βάδισμα, η κολύμβηση, η ενασχόληση με την κηπουρική είναι μέσα σε αυτά που προτείνουν ως πιο κατάλληλα για τα άτομα με αρθρίτιδα εφόσον βέβαια κατά περίπτωση συμφωνεί και ο θεράπων ιατρός τους.

Με την ήπια κινητοποίηση και άσκηση, ο ασθενής μπορεί να κερδίσει μυική ενδυνάμωση ώστε οι μυς του να απορροφούν τους κραδασμούς και να παρέχουν στήριξη στις αρθρώσεις αποτρέποντας τραυματισμούς. 

Η έρευνα έδειξε εξάλλου ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στο ισχίο, το γόνατο και τον αστράγαλο οδηγούν σε βελτίωση της ισορροπίας του ασθενούς που δύο στις τρεις φορές είναι και ηλικιωμένος. Ο γιατρός και ο φυσιοθεραπευτής μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να φτιάξει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης ώστε να βελτιώσει την ισορροπία του.

Η ευελιξία είναι βασικό σημείο για τους ασθενείς με αρθρίτιδα ώστε να κινούνται οι αρθρώσεις και να παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση οι χόνδροι. Σε αυτό φαίνεται ότι βοηθούν πολύ οι εκτάσεις τις οποίες όμως είναι απαραίτητο να κάνει ο ασθενής παρουσία του φυσικοθεραπευτή και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού του. 

Η κολύμβηση και το βάδισμα είναι επίσης εξαιρετικές συνήθειες. Στο μεν αλμυρό της θάλασσας, η άνοση βοηθά πολύ. Αλλά και στης πισίνας το νερό, η έλλειψη κραδασμών από την όποια άσκηση, ωφελεί πολύ στα μυοσκελετικά προβλήματα αποκλείοντας παράλληλα και την περίπτωση πτώσης και τραυματισμού.

Αλλά και το βάδισμα σε ρυθμό κατάλληλο για τον καθένα ασθενή, είναι εξαιρετική εκγύμναση αρκεί να γίνεται με τις οδηγίες που θα δώσει ο θεράπων ιατρός. 

Σημαντικό για όλους μας αλλά ειδικά για τα άτομα με αρθρίτιδα είναι τέλος ο έλεγχος του σωματικού βάρους που βοηθά τις αρθρώσεις και κρατάει εν γένει υγιή τον οργανισμό.

ΠΗΓΗ

MAYO CLINIC

Σχετικά Άρθρα